Místo hotové knihovny je v Mohelnici pořád pouze díra v zemi. | foto: Václav Havlíček, MF DNES

Firma zaplatí Mohelnici miliony za knihovnu, město vypíše soutěž znovu

  • 0
Téměř dva roky trvají tahanice okolo mohelnické knihovny, která už měla sloužit čtenářům. Nyní její příběh otevírá další kapitolu. Zastupitelé města na jednání, které se protáhlo až do devíti večer, schválili přijetí kompromisního návrhu, který umožní vypsat novou architektonickou soutěž.

Nově přijatý návrh znamená, že obě strany odstoupí od smlouvy a vyhnou se právním sporům. Mohelnice navíc inkasuje od Eurogemy v součtu sedm milionů korun. Čtyři v hotovosti, zbytek formou materiálů.

„Návrh jsme dostali teprve hodinu před zastupitelstvem, po bouřlivé diskusi jsme nakonec dohodu o rozvázání smlouvy přijali,“ potvrdil pro MF DNES zastupitel Tadeáš Bača.

Jakmile město podepíše s firmou dohodu, může nové řízení vypsat. „Ale musí se nachystat nové parametry řízení,“ řekl Bača s tím, že zahájení nové soutěže datuje do dubna.

Starosta Mohelnice Pavel Kuba(nestr. za Mohelnickou demokracii) by chtěl začít stavět již na přelomu jara a léta. Zastupitelé jako reálnější datum pro začátek stavby vidí podzim.

Firma nestihla ani základy

Zhotovitelská firma Eurogema loni na jaře po zimě neobnovila práce a i přes dvojnásobné prodloužení smlouvy nezkompletovala ani základy budovy.

Mohelnice ovšem nemohla řízení na nového zhotovitele vypsat. „Pokud bychom tak učinili v době platné smlouvy s Eurogemou, mohli bychom být sami právně napadnutelní,“ vysvětlil Pavel Kuba.

Původní hodnota stavby byla 43 milionů korun, ta teď ovšem podraží. Ani zastupitelé, ani starosta však nedokážou odhadnout o kolik.