Policejní pyrotechnici byli v Olomouci přivoláni ke dvěma kontejnerům naloženým starou dělostřeleckou municí. Ukázalo se, že část je stále aktivní. | foto: Policie ČR

Do sběrny přivezli staré dělostřelecké granáty, deset bylo ještě aktivních

  • 3
Velmi nebezpečný náklad obsahovaly dva kontejnery v jedné z olomouckých sběren druhotných surovin. Byly naplněné starou dělostřeleckou munici. Nešlo přitom o žádné prázdné kovové schránky určené k recyklaci, část stále obsahovala výbušnou nálož.

„Pyrotechnická služba v úterý na místě zajistila přes 150 kusů různých typů dělostřelecké munice umístěné ve dvou kovových kontejnerech,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

„Deset kusů bylo stále aktivních, proto byly převezeny na vhodné místo, kde došlo k jejich likvidaci řízeným odpalem. Zbylé množství neaktivní munice si pyrotechnici převzali k následné odborné likvidaci,“ dodala.

Kdo munici do sběrny přivezl a odkud pocházela, mluvčí neupřesnila. Sdělila, že to vše nyní policisté vyšetřují.

Podobný nález řešili pyrotechnici v regionu třeba v květnu 2019 na Šumpersku, kde v lese u Hanušovic hledač s detektorem kovů objevil dvě krabice s trhavinami a německými útočnými granáty z období druhé světové války. Odborník posléze munici odpálil v nedalekém kamenolomu.