Na dálnici D46 odlétlo z návěsu projíždějícího kamionu špatně upevněné kolo a následně do něj čelně narazilo osobní auto. | foto: Policie ČR

Kamionu na dálnici upadlo kolo z návěsu, zasáhlo auto v protisměru

  • 61
Špatně upevněné kolo na návěsu za tahačem způsobilo ve středu nehodu a následné dopravní komplikace na dálnici D46 nedaleko Vranovic-Kelčic na Prostějovsku. Upadlo v místě, kde je nyní provoz zúžen do jednoho pruhu, následně do něj čelně narazilo osobní auto.

„Řidič nákladního vozu si pořádně nezkontroloval upevnění levého zadního kola návěsu, které se pak zhruba na 15. kilometru dálnice uvolnilo a čelně narazilo do Volkswagenu Passat jedoucího v protisměru,“ nastínila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Posádka auta vyvázla bez zranění, hmotné škody jsou předběžně vyčísleny na 210 tisíc korun. Povinné dechové zkoušky u obou řidičů pocházejících z ciziny měly negativní výsledek.

„Řidiči nákladního vozu následně policisté uložili pokutu ve výši dva tisíce korun,“ doplnila Zajícová.

Podobných nehod se v regionu v posledních letech stalo už několik, jejich vysokou nebezpečnost na dálnici nejlépe dokládá ta z prosince 2014. Na tehdy ještě rychlostní silnici R35 (dnes D35), ulétlo kolo z nákladního vozu, přeletělo svodidla do protisměru a tam do něj narazil projíždějící osobní vůz.

Pětatřicetiletý řidič na následky zranění na místě zemřel, šofér nákladního vozu byl později obviněn z usmrcení z nedbalosti.

Že z protijedoucího auta nemusí odlétnout jen samotné kolo, pak dokazuje situace z dubna 2017, kdy na Šumpersku odlétlo z nápravy náklaďáku několik kusů brzdového bubnu. Jeden z nich zasáhl auto v protisměru, zranil jeho řidičku a ta následně v šoku havarovala.