Ve slovenském Prešově začala demolice dvanáctipatrového paneláku, ve kterém došlo k explozi zemního plynu. Největší tragédie svého druhu v novodobé historii Slovenska stála život osm lidí. (16. prosince 2019) | foto: AP

Prostějov pošle Prešovu čtvrtmilionovou pomoc, Olomouc sto tisíc do Ostravy

  • 5
Prostějovská radnice se rozhodla poslat finanční pomoc slovenskému Prešovu, kde začátkem prosince výbuch plynu zdemoloval panelový dům a zabil několik lidí. Příspěvek putuje také z Olomouce do sbírky na pomoc příbuzným obětí střelby, která se minulý týden odehrála v ostravské fakultní nemocnici.

Prostějov posílá Prešovu deset tisíc eur, tedy zhruba 254 tisíc korun, neboť obě města pojí dlouhodobé partnerské vztahy.

„Ne náhodou je jednou z hlavních ulic v Prešově ulice Prostějovská, stejné jméno nese i základní škola, kam byli lidé ze zničeného domu a okolních domů po výbuchu evakuováni,“ uvedl primátor Prostějova František Jura.

Výbuch byl největší tragédií za poslední půlstoletí, která Prešov postihla. Při explozi zemřelo osm lidí, jeden člověk je stále nezvěstný a jeho ostatky se patrně nacházejí v poničené budově.

V Prešově už začala tento týden demolice paneláku poničeného výbuchem:

16. prosince 2019

Olomouc pro změnu přispěje rodinám sedmi obětí útoku v ostravské nemocnici z minulého úterý sto tisíci korunami. Schválili to jednomyslně zastupitelé na svém posledním zasedání.

„Je to symbolický dar jedné koruny za každého obyvatele našeho města. Ale zároveň je to dar upřímný a lidský. Soucítíme s rodinami obětí, které se budou muset vyrovnat s náhlou ztrátou v době Vánoc,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

,