Pohled na prostějovské Národní sportovní centrum, jehož výstavba stála téměř...

Pohled na prostějovské Národní sportovní centrum, jehož výstavba stála téměř 140 milionů korun, z toho 110 milionů zaplatil stát. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Chválená i kritizovaná. Hala sportovního bosse za 140 milionů už otevřela

  • 4
Mladým talentům v Prostějově od tohoto týdne začala sloužit nová hala, která stojí u tenisových kurtů vlivného sportovního bosse Miroslava Černoška. Ten celý projekt vymyslel, prosadil a sehnal na něj dotace. Podle opozice je však stavba předražená a mimo kontrolu zastupitelstev města i kraje.

Národní sportovní centrum se má zaměřit na výchovu mladých talentů ve volejbalu, basketbalu či tenise. Přišlo na téměř 140 milionů korun, většinu nákladů – přes 110 milionů – přitom pokryla státní dotace. Prostějovský stánek by v budoucnu měla doplnit podobná sportovní centra v Nymburce, Račicích, Harrachově, Novém Městě na Moravě a Ostravě-Vítkovicích.

Ředitel haly Ivan Pospíšil uvedl, že v současné době je sportoviště už plně obsazené denně od 7 do 22 hodin.

„Hala bude sloužit především kolektivním sportům – volejbalu a basketbalu. Máme tam i nějaké hokejisty a fotbalisty. V dopoledních hodinách sem pak budou chodit na výuku tělesné výchovy studenti středních škol, které mají nevyhovující tělocvičny,“ přiblížil Pospíšil. Ve zbytku času bude sportoviště otevřené veřejnosti, což také byla podmínka dotace.

V centru se podle Pospíšila budou hrát zápasy mládežnické kategorie basketbalu a u volejbalu pak v kategoriích žaček, kadetek a juniorek včetně mistrovských zápasů. Hala má nejvyšší možnou certifikaci, kterou splňují jen tři sportoviště v republice.

„Takže hrát by se zde mohl basketbal a volejbal i na extraligové úrovni,“ dodal Pospíšil.

Kapacita hlediště je 340 diváků a lze ji zvýšit pomocí rozkládacích tribun. Také hrací plocha je variabilní a centrum zahrnuje veškeré potřebné zázemí včetně například VIP tribun.

Prostějovské centrum si z jedné strany vysloužilo chválu...

Na oficiální otevření do Prostějova dorazili ministr školství, šéfové olympijského výboru a unie sportu nebo tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.

„Byla jsem zrovna na Slovensku, kde Prostějov všichni znají díky veleúspěšným sportovcům, kteří odtud pocházejí. Jsem hrdá na to, že se nám tuto halu podařilo vybudovat,“ prohlásila primátorka Prostějova Alena Rašková.

Národní sportovní centrum postavil Spolek Prostějov olympijský, který v roce 2015 založily město Prostějov, Olomoucký kraj a Tenisový klub Prostějov jednoho z nejvlivnějších mužů českého sportovního marketinku Miroslava Černoška. Město dalo pozemky a kraj zaplatil projekt. Většinu investice pokryla státní dotace.

Stát by měl platit i provoz, o zbytek – asi 2,5 milionu ročně – se podělí město, kraj a Černoškův Tenisový klub. Podle spolku město Prostějov moderní sportovní halu pro mládež nutně potřebovalo.

...čelí ale i nemalé kritice kvůli okolnostem vzniku

Opozice v prostějovském zastupitelstvu tvrdí, že sportovní halu podporuje, kritizuje však netransparentnost celého projektu. Vadí jí, že zastupitelstvo nedostávalo podstatné informace, nemělo vliv na podobu centra ani na jeho cenu. Podle opozice je hala minimálně dvakrát předražená. Spolek Prostějov olympijský to odmítá.

„Je to moderní hala, kde budou trénovat výhradně mladí sportovci a studenti škol,“ prohlásil na slavnostním otevření Černošek.

Za skandální ovšem opozice považuje fakt, že spolek si od Černoškova Tenisového klubu vzal půjčku 23 milionů na zahajovací stavební práce, ale Černošek a hejtman Ladislav Okleštěk půjčku uzavřeli pouze ústně bez písemné smlouvy. Navíc vyšlo najevo, že podle ekonomické rozvahy nemá spolek z čeho půjčku splácet. Černošek i Okleštěk se hájili tím, že zákon takový postup umožňuje.

„Na rozdíl od některých nepřejícných opozičních zastupitelů jsem byl vždy optimista. Ta zloba proti víceúčelové hale pro děti je velmi smutná,“ opakuje Černošek.

Halu probírali i lidé obvinění v kauze machinací s dotacemi

Nedávno pak server Ekonomický deník upozornil, že někdejší fotbalový bafuňář Miroslav Pelta a bývalá náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová podle policejních odposlechů probírali také dotace pro Národní sportovní centrum Prostějov. Oba jsou nyní obviněni, že dotace nezákonně „porcovali“ v pronajatém bytě v Praze.

„No na ten Prostějov. Významná sportovní infrastruktura olympijská,“ vysvětluje Peltovi v jednu chvíli podle odposlechu Kratochvílová.

„To jako myslíš u Mirka Černoška?“ táže se Pelta.

„140. Já to mám v rozpočtu všechno nachystaný,“ pokračuje Kratochvílová.

„Proplácet,“ dodává Pelta.

Kvůli sportovním dotacím si detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu pozvali v červnu k výslechu také druhého muže hnutí ANO a poslance Jaroslava Faltýnka z Prostějova. Vyptávali se ho na to, jak se ohledně dotací, mimo jiné i na prostějovskou sportovní halu, angažoval.

„Je špatné nebo trestné bavit se o tom, že by bylo potřeba stavět něco pro děti? Mluvil jsem o tom s hejtmanem, se starým, s novým, prostě se všemi,“ rozčiloval se podle Ekonomického deníku u výslechu Faltýnek.