Prostějov zakáže koupání v městských kašnách. Na snímku kašna stojící na náměstí T. G. Masaryka. | foto: prostejov.eu

V Prostějově už se lidé v kašně neosvěží, koupání zatrhne vyhláška

  • 5
Prostějovská radnice zakáže koupání v kašnách, v nichž v letních měsících hledají někteří lidé, především děti, osvěžení. Zákaz město zapracovalo do návrhu nové vyhlášky o zabezpečení čistoty a veřejného pořádku, který už schválila městská rada, ještě ho musí stvrdit zastupitelstvo.

Podle náměstkyně primátora Milady Sokolové (ODS) lidé při koupání v kašnách narušují veřejný pořádek a kašny znečišťují. Voda v nich navíc není vhodná ke koupání.

„Hlavním cílem nové vyhlášky je zakázat koupání v kašnách na veřejných prostranstvích,“ uvedla Sokolová.

Vyhláška zahrne i nyní platná nařízení, která zakazují žebrání na určitých veřejných prostranstvích a také regulují používání zábavní pyrotechniky či lampiónů štěstí.

Kašna není plovárna, rozhodlo Brno. Za koupání u divadla hrozí pokuty

„Doufáme, že tento krok pomůže zkvalitnit pobyt v centru město nejen turistům, ale hlavně místním,“ podotkla náměstkyně.

Radnice podle ní každoročně dostává velké množství stížností obyvatel na to, že se v kašnách někteří dospělí či děti koupou. Strážníci proti nim ale dosud nemohli adekvátně zasáhnout.

Problémy s lidmi koupajícími se v kašnách řeší městská policie například i v nedaleké Olomouci. Místa jsou totiž pod dohledem městského kamerového systému, strážníci tak bývají záhy na místě.

Nezvykle na to ovšem před několika lety zareagoval mladík, který se zkoušel potápět pod hladinu patrně v domnění, že ho přehlédnou.

10. července 2018

,