VIDEO: Přerov má nový moderní babybox, prozatím ho zaplatili dárci odjinud

  • 0
Moderní babybox, který hlídá vložení dítěte několika způsoby a stejně tak zajišťuje okamžité předání informace lékařskému personálu, nahradil po devíti letech původní schránku instalovanou v přerovské nemocnici. Jde o součást rozsáhlé modernizace babyboxové sítě v Česku.

Podle autora projektu schránek Ludvíka Hesse starý babybox technicky přesluhoval, mimo jiné už se přestala vyrábět řada součástek, z nichž byl postaven.

„Modernizovali jsme takto už 23 nejstarších boxů. Nový je zhotoven z nerezového plechu, jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení dítěte a aktivaci senzoru se zcela samočinně zavřou,“ nastínil Hess.

Ochranu před zraněním rukou či nohou dítěte zavírajícími se dvířky podle něj zajišťují fotobuňky, komfortní prostředí zase klimatizace.

„Babybox je také opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony,“ doplnil Hess, který stojí za vznikem celkem 76 schránek nacházejících se ve většině krajských a okresních měst České republiky. V těch matky doposud zanechaly 185 dětí, z toho tři v přerovském.

Slavnostní otevření nového babyboxu je naplánováno na 5. března a to navzdory tomu, že se zatím nepodařilo získat dostatek finančních darů, které by výrobu a instalaci nové přerovské schránky zaplatily.

„V Přerově se nám doteď podařilo získat dostatek darů sotva na polovinu částky, což je poměrně výjimečná situace. Oslovili jsme zhruba dva tisíce potenciálních dárců, ale doposud jsme dostali jen zhruba dvacítku příslibů příspěvku,“ nastínil Hess.

„Je to pro nás nepříjemné, prozatím jsme to zaplatili z peněz dárců odjinud. Doufáme ale, že se nám ještě podaří získat dary od místních, které bychom chtěli znovu požádat o finanční pomoc, neboť celkové náklady na výrobu a instalaci nového babyboxu se pohybují kolem tří set tisíc korun,“ dodal.