Strakapouda, který svým silným nárazem do skleněné stěny spustil poplach v...

Strakapouda, který svým silným nárazem do skleněné stěny spustil poplach v přerovském památníku lovců mamutů, převezli vyslaní strážníci do péče ornitologické stanice. | foto: Městská policie Přerov

Pták narazil do skleněné stěny a spustil poplach v památníku lovců mamutů

  • 2
Neobvyklý zásah absolvovala hlídka městské policie v Přerově. Kvůli spuštěnému alarmu vyjela do památníku lovců mamutů, jenže se ukázalo, že nejde o vloupání. Poplach spustil strakapoud, který narazil do skleněné stěny objektu.

Hlídka vyjela k památníku na základě informace o spuštěném alarmu z pultu centrální ochrany ve středu dopoledne.

„Na místě neobjevila žádné narušení budovy, ale přesto objevila příčinu varovného signálu. Vedle skleněné stěny, za níž jsou ve spraši krásně vidět zachovalé kosti různé pravěké zvířeny, ležel omráčený strakapoud. Ten nárazem do tvrzeného skla spustil otřesová čidla a následně i alarm,“ popsal zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslav Komínek.

Zásah proti možnému zloději se tak rázem změnil v pomoc zvířeti v nouzi, strážníci převezli strakapouda do záchranné stanice.

„K jeho přesunu využili nejprve služební čepici a posléze pohodlnější krabici. Podle pracovníků ornitologické stanice bude pták v pořádku,“ doplnil Komínek.

Podle něj to nebyl první falešný poplach v budovách města s kuriózní příčinou. Alarm už spustily například uklízečky, které ignorovaly blikající klávesnici vyžadující zadání kódu, či záclona vlající v průvanu. Ze zvířat to kromě ptáků byli také pavouci, kteří lezli po pohybovém čidle.

S další variantou pak počítají strážníci od druhé poloviny října, kdy se po sedmé večer spustil alarm v ředitelně městské knihovny.

„Vyslaná hlídka našla dveře i okna zavřená a nikde nebyly žádné známky narušení. Poté, co kontaktní osoba otevřela budovu, strážníci došli do ředitelny, odkud se už z dálky ozývaly podivné zvuky. Uvnitř našli v plné práci 3D tiskárnu ponechanou v provozu přes noc, na což reagovala čidla,“ uzavřel Komínek.