ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Žena si zabezpečovala účet po telefonu, podvodníkům poslala sto tisíc

  • 29
O více než 100 tisíc korun připravili neznámí podvodníci třiašedesátiletou ženu z Olomoucka, když se v telefonu vydávali za zaměstnance banky. Naoko jí pomáhali se zabezpečením účtu, ale ve skutečnosti ukradli peníze.

Policie uvedla, že podvodník ženě zatelefonoval a představil se jako zaměstnanec banky. Namluvil jí, že na jejím bankovním kontě se objevují podezřelé žádosti o odchozí platby, a situaci je proto nutné řešit. Muž poté ženu přepojil na dalšího pracovníka banky. 

„Ten pod záminkou lepšího zabezpečení internetového bankovnictví ženu naváděl a zadával jí jednotlivé příkazy k nastavení, které postupně poškozená provedla. Poté ji podvodník ujistil, že má své internetové bankovnictví již zcela zabezpečené,“ popsala podvod mluvčí policie Lenka Vanková.

Popletená žena si vůbec neuvědomila, že naletěla podvodníkovi, protože vše vypadalo důvěryhodně. Až později zjistila, že z jejího účtu odešlo šest bezhotovostních převodů a jeden převod pomocí debetní karty v celkové výši téměř 107 tisíc korun. 

Policie začala celý případ vyšetřovat pro trestný čin podvodu, za který v období nouzovému stavu hrozí až osm let vězení.

„Policie znovu upozorňuje všechny občany, aby nedůvěřovali cizím osobám, ať už se vydávají za kohokoliv, nikomu nesdělovali své osobní údaje ani žádné přístupové údaje k účtům, PIN kódy ani kódy ověřující různé transakce a nereagovali na SMS zprávy z neznámých čísel s žádostmi o přístupová hesla nebo přeposlání zprávy, která byla zaslána omylem,“ nabádá mluvčí policie.