Homesharing, tedy sdílená péče, nemusí nutně znamenat jen hlídání, dobrovolníci připravují postiženým dětem i různé venkovní aktivity. | foto: Zet-MY

Rodiče postižených dětí si neoddechnou. Na pomoc jim přišli dobrovolníci

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Malá dcera Dagmar Kozákové vyžaduje kvůli vzácnému mentálnímu postižení neustálou pozornost rodičů. Že by se o nemocnou Julinku na chvíli postaral někdo jiný, už si rodina ani nepřipouštěla. Změnu jim do života přinesla služba zvaná homesharing, neboli sdílená péče. Pomohla najít dobrovolníky, kteří se dcerky jednou za čas ujmou.

Nemoc, kterou Julinka trpí, se jmenuje Angelmanův syndrom a v České republice ji má podle přepočtu na počet obyvatel asi čtyři sta lidí, i když kvůli nepřesným diagnózám je jich oficiálně mnohem méně.

„Je to čtyřiadvacetihodinová péče. Má těžkou mentální retardaci a dělá nevyzpytatelné věci. Její chování nemá žádnou logiku. Máme spoustu známých, rodinu, ale všichni se toho bojí. Obávají se jejích epileptických záchvatů, je náročná,“ popisuje Dagmar Kozáková z Brodku u Prostějova.

Hostitelé musejí mít hlavně čas a chuť, pak je to pro ně obohacující. Dozvědí se o problémech druhých. Pro dítě je hostitel zase další člověk, který ho má rád.

Naděžda Škrabalovápředsedkyně spolku Zet-MY

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se