Celníci odhalili tři kamiony tajně převážející do Česka směsný odpad z Německa a Rakouska. Podle dokumentů měly vézt čistý plast a pryž.

Celníci odhalili tři kamiony tajně převážející do Česka směsný odpad z Německa a Rakouska. Podle dokumentů měly vézt čistý plast a pryž. | foto: Celní úřad pro Olomoucký kraj

Tři kamiony vezly do Česka tajně desítky tun odpadů z Německa a Rakouska

  • 198
Téměř sedmdesát tun směsného odpadu nelegálně převáženého do Česka se podařilo nedávno odhalit celníkům v Olomouckém kraji. Náklad byl naložen ve třech kamionech vybavených doklady o zcela jiném nákladu.

Jak nyní informoval Celní úřad pro Olomoucký kraj, kamiony si celníci vytipovali ke kontrole v první polovině března na blíže neupřesněném místě v regionu během kontrolní akce zaměřené právě na přepravu odpadů. 

„Ve dvou nákladních vozech s polskou a jednom s českou státní poznávací značkou byl naložen převážně směsný odpad, tedy směs plastu, papíru a komunálního odpadu, či bílý zapáchající prášek ve velkých vacích. Náklad byl přitom deklarován jako čistý plast a pryž,“ popsala mluvčí úřadu Marie Bortlová.

Celníci následně případ předali ministerstvu životního prostředí a České inspekci životního prostředí. Úřady posléze potvrdily porušení podmínek pro přeshraniční přepravu odpadu.

„Zadržený směsný odpad nyní celníci vrací zpět do zemí původu, tedy do Německa a Rakouska,“ doplnila Bortlová.