Hvězda z Madridu, Nuevo Ballet Espaňol, se vrací do Olomouce. Na galavečeru...

Hvězda z Madridu, Nuevo Ballet Espaňol, se vrací do Olomouce. Na galavečeru odtančí zbrusu nové představení Titanium. | foto: www.flamencool.cz

Festival Colores Flamencos slaví v Olomouci jubileum hvězdami z Madridu

  • 0
Madridskými baletními hvězdami slaví desetileté jubileum olomoucký festival Colores Flamencos. Na pátečním večerním populárním galavečeru se představí flamencový soubor Nuevo Ballet Espaňol. Kromě toho přehlídka až do neděle nabízí i roztančená náměstí, flamencové workshopy, koncerty či gastronomické večery.

Galavečer flamenka se koná v pavilonu A na olomouckém Výstavišti Flora. Soubor z Madridu Nuevo Ballet Espaňol do krajského města zavítal už loni, tentokrát ale přivezl zbrusu nové taneční představení Titanium. Jeho autory jsou dva přední španělští tanečníci a choreografové Ángel Rojas a Carlos Rodríguez.

„Jedná se o projekt, ve kterém se poprvé spojí flamenco s tanečními styly, které vznikaly na ulicích velkoměst. Hip hop, break dance a flamenco se tak na pódiu v podání šesti brilantních tanečníků promění v úchvatnou podívanou, podpořenou skvělými hudebníky a stylovým nasvícením,“ přiblížil ředitel festivalu Colores Flamencos Viktor Šebesta.

Hudební stránku projektu si vzal na starost skladatel Hector Gonzáles Sánchez, jenž je autorem soundtracků k řadě španělských filmů.

„Nuevo Ballet Espaňol patří mezi nejuznávanější taneční soubory v Evropě a jejich představení mají neopakovatelnou atmosféru,“ dodal Šebesta s tím, že pořadatelé o špičkové tanečníky usilovali několik let.

Koncerty doplňuje i filmová přehlídka, fiesta či workshopy

V rámci dalšího doprovodného programu se Olomoučané mohou těšit na svěží koncert v podání španělských muzikantů, kteří si říkají Rumbalgia. Uskuteční se v sobotu 28. července v restauraci Morgan na Mlýnské ulici.

Milovníci španělské kytary by si pak neměli nechat ujít nedělní závěrečný koncert Rubéna Pareja.

„Tento kytarista patří k významným španělským umělcům. Pravidelně vystupuje na mezinárodních festivalech a soutěžích, odkud si přiváží ocenění. V současné době je profesorem valencijské konzervatoře a ředitelem festivalu Certamen Internacional de Guitarra ‚Luys Milán‘,“ vyzdvihuje Šebesta.

Kromě toho nechybí ani filmová přehlídka v kině Metropol, dny španělské kuchyně, workshopy či oblíbená fiesta na Horním náměstí.

Festival Colores Flamencos už má v Olomouci dlouholetou tradici. Do povědomí všech diváků se zapsal v roce 2013, kdy do krajského města přivezl hvězdu světového formátu – španělského kytaristu Paco de Lucíu. Více informací mohou zájemci najít na webu festivalu.