Primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice Petr Fischer.

Primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice Petr Fischer. | foto: Agel

Ženě hrozila amputace ruky, při operaci na dálku asistoval plastický chirurg

  • 2
Operaci, při které chirurgům radili jejich kolegové-specialisté na dálku, si nyní poprvé vyzkoušeli zdravotníci nemocnice v Jeseníku. Tamní lékaři pomáhali ženě, které se zanítila pořezaná ruka tak vážně, že jí hrozila amputace.

Osmapadesátiletá žena si ruku pořezala o střep z rozbité sklenice a posléze se jí rána zanítila.

„Šlo o řezné poranění pronikající ke šlachám ohybačů prstů na přední straně dolního konce předloktí,“ popsal primář chirurgického oddělené Jesenické nemocnice Petr Fischer.

Ženě trpící cukrovkou kvůli tomu hrozilo, že o část své dominantní ruky přijde. Za normální situace by byla převezena na oddělení plastické a estetické chirurgie olomoucké fakultní nemocnice, kde se na podobné případy specializují, kvůli současným koronavirovým omezením a rizikům ale lékaři přistoupili k operaci přímo v Jeseníku.

Chirurgickému týmu při ní přes videohovor asistoval primář zmíněného olomouckého oddělení Bohumil Zálešák, zákrok se podařil bez komplikací.

„Následující den byla pacientka přeložena do Městské nemocnice v Ostravě k doléčení za použití hyperbaroxie, tedy léčby kyslíkem pod přetlakem. Nyní již podstupuje pravidelné ambulantní převazy, je bez potíží a ruka je mimo bezprostřední ohrožení,“ shrnul Fischer.

„Prokázalo se, že v případě nouze jsou moderní technologie dobrým pomocníkem a předpokládáme, že využití těchto již dostupných informačních prostředků ve prospěch pacientů se stane standardem,“ dodal.