Nezájem trvá. Do páté aukce Hanáckých kasáren v Olomouci se nikdo nepřihlásil

  • 6
Do dnešní elektronické aukce Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nikdo nepřihlásil a dražba byla kvůli tomu zrušena. Státu se tak ani na pátý pokus nepodařilo tuto rozlehlou nemovitost prodat. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) plánuje připravit další kolo aukce.

V této dražbě, která měla skončit ve čtvrtek v 10:00, byla minimální cena kasáren snížena z 249 na 248 milionů korun. O ceně pro další kolo bude teprve rozhodnuto, sdělila dnes mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdné. V předchozích čtyřech kolech aukce se sice zájemce včas přihlásil a složil kauci, avšak neučinil příhoz, takže dražby neměly vítěze.

O památkově chráněnou nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav kasáren, z čehož by plynuly velmi vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto v lednu zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí kasáren.

Hanácká kasárna už kraj s městem nechtějí, stát je znovu zkusí prodat

Kraj chtěl obří budovu využívat hlavně pro vědu, kulturu a vzdělávání, především prostřednictvím olomouckého Vlastivědného muzea či Archeologického centra.

V areálu mělo být zřízeno i kreativní centrum, centrum sociálního poradenství, centrum materiální a potravinové pomoci, pobočka Family Pointu a krajské dobrovolnické centrum. Radnice zase chtěla do budovy přestěhovat některé své odbory, které nemají vysokou návštěvnost.

Budova má kancelářskou plochu přes dva tisíce metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, jež nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

O kasárna projevil Olomoucký kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny či kanceláře. Hejtmanství však od záměru tehdy nakonec upustilo. Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná, podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů korun, ceny stavebních prací a materiálů ovšem od té doby výrazně vzrostly.

,