Feny byly v Moravském Berouně chovány v zoufalých podmínkách. | foto: Státní veterinární správa

Uvázaná fena se neměla kam schovat, druhá živořila na půdě. Skončily v útulku

  • 0
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Olomouckého kraje odhalili při kontrole v bytovce v Moravském Berouně dvě feny chované v nevhodných podmínkách. Zvířata byla majitelům odebrána a umístěna do útulku. Chovatelům kromě až milionové pokuty hrozí také několikaletý zákaz chovu.

„Veterinární inspektoři provedli kontrolu chovu ve starém bytovém domě se zahradou v Moravském Berouně na Olomoucku na základě několika předchozích podnětů,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Podněty od lidí upozorňovaly na údajný prodej neočipovaných, nemocných štěňat přes inzerát. K jejich předávání novým majitelům mělo v některých případech docházet na veřejných místech, což zákon také zakazuje.

„Na místě se nacházela dvě zvířata patřící dvěma různým chovatelům,“ sdělil Vorlíček.

Mrtvoly v jámách či mrazáku. Za týrání psů má jít žena na rok a půl do vězení

Prvním byla podle inspektorů dvouletá fena plemene stafordširský teriér uvázána u železné branky na zahradě bez možnosti suchého místa chráněného před deštěm či přímým sluncem.

Druhým byla fenka menšího vzrůstu. „Údajně z důvodů opakovaných útěků ji majitel trvale choval na půdě domu, kde se nacházelo velké množství nebezpečných předmětů, o něž se mohla zranit. Vzhledem k prostředí, v němž byla fena chována, byla evidentně vystresovaná a nesocializovaná,“ popsal Vorlíček.

Inspektoři zjistili, že chovatelé bez nutnosti omezovali volnost pohybu zvířat. „Chovali je v naprosto nevhodných podmínkách a nezabezpečili tak přiměřené podmínky pro zachování jejich fyziologických funkcí a zajištění jejich biologických potřeb. Feny nebyly očkovány proti vzteklině ani označeny čipem,“ shrnul Vorlíček.

Psi putovali do útulku

Veterinární inspektoři proto konstatovali, že psi musí být chovatelům odebráni. Zástupce odboru životního prostředí Městského úřadu Šternberk na místě rozhodl o předběžné náhradní péči. Psi byli nejdříve umístěni do odchytových kotců Městské policie z Moravského Berouna a následně do smluvního útulku ve Slezských Pavlovicích.

Šternberská radnice povede s chovateli správní řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Hrozí jim také několikaletý zákaz chovu. Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj s nimi zahájí správní řízení pro porušení veterinárního zákona, protože zvířata nebyla čipována a očkována proti vzteklině.

22. května 2023