Historický snímek básníka Jiřího Wolkera

Historický snímek básníka Jiřího Wolkera | foto: ČTK

Výstavy, festival i kvízy. Prostějov si připomíná sto let od úmrtí básníka Wolkera

  • 0
„Zde leží Jiří Wolker. Básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než mohl srdce své k boji vytasit, zemřel mlád dvacet čtyři let!“ Nad epitafem, který si básník napsal krátce před smrtí a dnes zdobí jeho náhrobek, se zamysleli účastníci pietního aktu na prostějovském městském hřbitově.

Město Prostějov si připomíná sté výročí úmrtí slavného rodáka a básníka Jiřího Wolkera. Svůj konec přitom ve svém epitafu nepředpověděl přesně, čtyřiadvacátin se už totiž nedožil.

„Po celý rok si budeme různými formami připomínat dobu, ve které žil, vyrůstal, a i odkaz, který nám zanechal,“ přiblížili výročí na stránkách města Prostějov.

Od poloviny února se otevře nová expozice věnovaná Wolkerovi v Muzeu a galerii v Prostějově. „K vidění budou například housle či klavír, na které hrál, nebo jeho kalamář,“ láká k návštěvě mluvčí muzea Markéta Hamzová.

Kurátoři chtějí autora představit i dvěma netradičními výstavami. První je nazvaná Wolkerovy lásky pohledem fotografa Michala Zajačka. Připomene románky a především ženy, které básníkovi zpříjemňovaly těžké chvíle či ho sužovaly svými rozmary.

Druhá z výstav, nazvaná RE-WOLKER, představí mladého bohéma v různých reinkarnacích. „V plakátovém cyklu Luďka Bárty se Wolker promění na současné popkulturní ikony, jako je Michael Jackson, Strýček Sam nebo Limonádový Joe,“ dodala Hamzová.

Wolkerův odkaz si připomenou během roku i další instituce, třeba městská knihovna připravila speciální online kvízy. Divadlo Point začátkem léta uvede třídenní festival s wolkerovskou tematikou.

Jiří Wolker byl členem umělecké skupiny Devětsil, ve které našel podobně zaměřené osobnosti, které se jako on vyjadřovaly k tehdejší sociální situaci.

Prostějov si jeho osobnost připomíná nejen jako na slavného a známého básníka a prostějovského rodáka, ale i jako člověka, který se potýkal se stejnými každodenními starostmi a problémy, jako mají dnešní dospívající mladí lidé.

V roce 2018 odhalila prostějovská radnice Wolkerovu sedící sochu na náměstí naproti jeho rodného domu (28. 3. 2018):

28. března 2018