Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za dohodu při IT zakázce rozdal antimonopolní úřad pokuty za 75 milionů

  13:32aktualizováno  10. prosince 14:48
Za kartelovou dohodu v souvislosti s osm let starou IT zakázkou pro Olomoucký kraj potrestal antimonopolní úřad sedm firem obří pokutou ve výši téměř 75 milionů korun. Firmy se podle úřadu domluvily na společné nabídce, kterou si jako subdodavatelé rozdělily.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Miloslav Jančík, MAFRA

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zkoumal  veřejnou zakázku s názvem Rozvoj služeb e-Governmentu v Olomouckém kraji, kterou hejtmanství vypsalo v roce 2012.

Za kartelovou dohodu udělil společnostem Autocont, a.s., Tesco SW, a.s., ICZ, a.s., Merit Group, a.s., A-Scan s.r.o., Asseco Central Europe, a.s., a FPO, s.r.o., pokuty ve výši 74,6 milionu korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné a firmy proti němu mohou podat rozklady.

Uchazeči o zakázku podle antimonopolního úřadu porušili zákon o ochraně hospodářské soutěže.

„Prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměnou informací si rozdělili plnění zakázky. Členové kartelu se také nezákonným způsobem podíleli na tvorbě zadání zakázky,“ uvedlo tiskové oddělení úřadu. 

Cílem těchto dohod podle něj bylo ovlivnění zadávacího řízení tak, aby nabídka, na které se budou všechny firmy podílet, byla vítězná. 

„Svůj plán následně realizovali tím způsobem, že dne 30. 4. 2012 byly podány dvě sladěné nabídky, a to výhodnější nabídka společnosti Autocont, a.s., ve které byli ostatní účastníci řízení jako subdodavatelé, a krycí nabídka společnosti ICZ, a.s,“ popsal antimonopolní úřad kartel.

Jediná společnost A-Scan, s.r.o., podala žádost o snížení pokuty, takzvané narovnání, a úřad jí pokutu snížil o 20 procent.

Společnost Merit Goup na dotazy iDNES.cz nereagovala, manažer správní divize Meritu Ivo Táborský nejprve požádal o zavolání později a pak už nezvedal telefon.

Společnost Tesco SW mluví o šikaně a nátlaku

Společnost Autocont se chce podle svého vyjádření bránit. „Jednoznačně nesouhlasíme se závěry nepravomocného rozhodnutí ÚOHS a proti tomuto rozhodnutí podáme rozklad,“ uvedla mluvčí Blanka Polášková.

Olomoucké Tesco SW, firma vlivného podnikatele Josefa Tesaříka, bratra někdejšího poslance, senátora a hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka z ČSSD, označila tiskovou zprávu úřadu o nepravomocně udělených pokutách za šikanu a nátlak.

„Intenzivně zvažuje právní kroky směřující k jejímu odstranění, neboť jejím zveřejněním došlo k flagrantnímu porušení zásady presumpce neviny,“ prohlásil mluvčí Tomáš Jelínek.

Společnost Tesco SW byla podle něho zcela s v souladu s principy volné soutěže subdodavatelem obou hlavních dodavatelů, jimž zcela transparentně a za stejných podmínek poskytla svou subdodávku. 

„Od počátku řízení zastává Tesco SW názor, že nedošlo k ničemu nezákonnému. Rozhodnutí úřadu je jen dalším příkladem nevybíravého vměšování státních institucí do tržního prostředí. Vedení společnosti je připraveno obhájit svůj názor v rámci řízení o rozkladu a později i u soudů,“ dodal Jelínek. 

Vysoké pokuty dostaly firmy už v minulosti

Dvě z potrestaných firem figurují v podobném případu z letošního května.  Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal pětici firem za to, že se mezi lety 2010 a 2014 domlouvaly na spolupráci u velké IT zakázky pro město Přerov. V součtu šlo o pokutu 118 milionů korun. 

Po 36 milionech dostaly ostravský Autocont i olomoucké Tesco SW. Tresty se týkaly zakázky s názvem Zajištění přenosu dat a informací v územní samosprávě města Přerova. Celkem bylo ve hře více než sto milionů korun. 

Potrestané firmy tehdy na pokuty přistoupily, své jednání však za nezákonné nepovažují.

„Šlo o komplikovanou zakázku, kde jsme neměli kapacity a ani odbornost podat celou nabídku samostatně. Proto jsme museli komunikovat s dalšími subjekty na trhu. S některými z nich jsme se dohodli na společné nabídce, ale s jinými ne. ÚOHS vnímá tato běžná tržní jednání jako porušení zákona,“ uvedl mluvčí Tesco SW Jelínek.

„Jelikož jsme se chtěli vyhnout dlouholetým nákladným sporům se státem o výklad zákona, přistoupili jsme na dohodu. Již před lety byla přijata opatření, aby podobná situace nemohla nastat,“ dodal.

„Vzhledem k tomu, že se vytýkané jednání událo před mnoha lety, a vzhledem k tomu, že společnosti hrozil zákaz plnění veřejných zakázek, bylo pro Autocont, a. s., velmi problematické vyvracet závěry ÚOHS o odpovědnosti za toto jednání. Proto jsme se rozhodli, stejně jako ostatní účastníci řízení, využít institutu narovnání,“ uvedla mluvčí Autocontu Polášková. 

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

V pasti se mění i rovné silnice. Můžou za to hlavně riskující řidiči

4. června 2024

Tady je lepší sundat nohu z plynu. Z deseti nejrizikovějších míst v Olomouckém kraji je v „nejlepší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

Díky pomerančové příchuti Hanácká kyselka přežila, líčí pravnuk zakladatelky

2. června 2024

Premium Za minerálním pramenem z Moravy stojí francouzská společnost, která na místě hledala ložiska uhlí....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sudeťák bez zášti. Helmut Kopetzky celý život bojoval se zatrpklou matkou

3. června 2024

Premium Po druhé světové válce musel on i jeho matka nedobrovolně opustit domov v Šumperku. Po mnoha...

Zloděj ukradl psa čekajícího u obchodu, po dvou dnech ho uvázal ve městě

5. června 2024  15:05

Krádež psa za bílého dne v centru města plného kolemjdoucích vyšetřují už týden kriminalisté z...

U hnojiště na Olomoucku někdo pohodil nemocná štěňata, zřejmě jsou z množírny

5. června 2024  13:03

Dvě pohozená štěňata stará zhruba dva až tři měsíce našli lidé v úterý v podvečer ve Štěpánově na...

Olomoucké svátky města jsou tu. Krajčo, Janda či Pavlica zazpívají s filharmonií

5. června 2024  11:23

Hudební hvězdy jako Richard Krajčo, Petr Janda, Josef Vojtek, Renata Drössler, Aneta Langerová či...

Papoušci na rameni loví polibek od svého chovatele, s cizími se však nekamarádí

5. června 2024

Další díl seriálu Můj mazel vede na Olomoucko, kde Jiří Solovský z Medlova u Uničova chová...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...