Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Káva z Beskyd

  8:00
Nadšenci z Beskyd uspěli se svou milovanou kávou nejen u zákazníků, ale také v soutěži.

Milovníci kávy: Jakub Najdek a Mikuláš Dohnal postavili svůj obchod na kávě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Mikuláš Dohnal a Jakub Najdek jsou milovníci kávy. Už na vysoké škole začali provozovat e-shop s kávovými kapslemi. Po roce vzdělávání, vyvíjení a ochutnávání rozjeli prodej vlastní kávy, kterou sami praží. „Pražírna je skvělé a voňavé podnikání,“ říká Jakub Najdek.

Mikuláš Dohnal (1992)

Narodil se a žije ve Frýdku-Místku. Vystudoval Fakultu sportovních studií na Masarykově univerzitě v Brně.
S podnikáním začal ve třetím ročníku na vysoké, společně s kamarádem Jakubem Najdekem založili firmu Upraženo s.r.o. Své výrobky prodávají v e-shopu i v kamenném obchodě ve Sviadnově.
S partnerkou se starají o jedno dítě. Volný čas nejraději tráví s rodinou a sportem, mezi jeho oblíbené aktivity patří skialpy, cyklistika, triatlon anebo sauna.

Jakub Najdek (1990)

Narodil se a žije ve Frýdku-Místku.
Vystudoval průmyslové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě.
S podnikáním začal ve třetím ročníku na vysoké, společně s kamarádem Mikulášem Dohnalem založili firmu Upraženo s. r. o.
Své výrobky prodávají v e-shopu i v kamenném obchodě ve Sviadnově.
Je ženatý a má dvě děti. Volný čas nejraději tráví s rodinou. Mezi jeho koníčky patří cyklistika, plavání a hory.

Vaše firma získala několik ocenění, kterého si vážíte nejvíc?
Naše káva získala ocenění Great Taste Awards v roce 2022 a v roce 2023. Velmi si vážíme dvojnásobného ocenění pro naši vlajkovou loď, bestseller – 100% arabiku z Brazílie. A moc nás potěšilo, že jsme v roce 2023 získali pro naše kávy dvě hvězdy jako jediná česká pražírna.

Proč jste se vlastně do soutěže přihlásili?
Chtěli jsme získat objektivní posouzení naší práce. Víme, že jsou zákazníci spokojeni, protože se nám jich polovina vrací k pravidelnému nákupu, ale chtěli jsme znát také stanovisko odborníků.

Na webu píšete čerstvá káva z Beskyd, získali jste ocenění Regionální potravina, káva ale z regionu určitě není?
To máte pravdu, kávu sice nakupujeme ve světě, ale pražíme u nás, v Beskydech. Káva z Beskyd je naše poznávací znamení, protože to není jen o upražení zrnek, do kávy přidáváme i naše beskydské srdce. Zelené zrno nakupujeme přes společnost Sucafina, která se soustředí na výběrové kávy. My si pak kávu vybíráme podle zpětné vazby našich zákazníků, chuťového profilu, cuppingového skóre a čerstvosti sklizně.

Co je to cuppingové skóre?
Cuppingové skóre je bodová hodnota, která se používá k určení kvality kávových zrn. Toto skóre se pohybuje v rozmezí od 0 do 100 a zahrnuje hodnocení různých kvalitativních faktorů, například chuť, aroma, případně vady. Výběrová káva musí mít cuppingové skóre nad 80 bodů.

Celý magazín

tit

Začínali jste tak, že jste koupili e-shop. Byl díky tomu váš start podnikání jednodušší?
Převzali jsme již fungující e-shop, takže začátky jsme tímto měli o něco snazší. Náročnější to bylo pouze na finance. Dokud jsme prodávali pouze kompatibilní kapsle, finance směřovaly především na nákup skladových zásob. Když jsme se pustili do pražení vlastní kávy, byla potřeba investice do zboží, vzdělávání, technologie, obalů. Postupem času přibyli také lidé. Náklady byly ve vyšších statisících až jednotkách milionu.

Jak a čím jste chtěli konkurovat již zavedeným firmám?
V roce 2019, kdy jsme s pražením začali, bylo ještě před boomem malých pražíren s výběrovou kávou a na trhu bylo jen pár zavedených pražíren. Během covidu se ale trh hodně posunul a pražírny vyrašily jako houby po dešti, protože lidé se začali zajímat o přípravu kávy doma. Abychom uspěli, zaměřili jsme se na čerstvost, zajímavé limitované edice a prozákaznický přístup. Konkurentů je hodně a je potřeba nabídnout zákazníkovi přidanou hodnotu. Dnes už nestačí nějakou věc prodat, prodávají příběhy, lidé, nějaká třešnička na dortu.

Jak se z malé firmy v Beskydech stane uznávaná firma na pražení výběrové kávy?
Dlouho jsme chutě našich káv ladili. Rok zabralo testování, hledání dodavatelů, ochutnávání a experimentování. Po roce jsme prodej spustili a postupně přidávali nové druhy, limitky a snažili se pružně reagovat na zpětnou vazbu našich zákazníků. Náš pražič Tom všechny vybrané kávy pečlivě ochutná a praží na různé způsoby a vždy tak, aby v jejich chutích objevil plné aroma a chuťové tóny. Oproti většině konkurence kávu upražíme a nejčastěji do druhého dne posíláme k zákazníkovi, dostane se k němu tedy vždy čerstvé zrno. Pražíme v malých dávkách. Každá káva by měla být upražená jinak, aby plně vynikl její chuťový potenciál. Tom má tedy pro každou kávu jinou pražicí křivku, nepraží všechny kávy stejně podle stejného mustru.

„Náš pražič Tomáš Kocáb má pro každou kávu jinou pražicí křivku, nepraží všechny kávy stejně podle stejného mustru,“ říká Jakub Najdek. | foto: uprazeno.cz

Jste dva jednatelé, dva společníci, jste vždy zajedno?
Zajedno určitě vždy nejsme, ale o věcech diskutujeme a vždy se nakonec domluvíme. Mikuláš se soustředí na kvalitu produktu a finance, já mám pak na starosti web, marketing a inovace.

Co je pro vás na vlastním podnikání nejtěžší?
Největší oříšek je najít balanc mezi operativou a strategií. Jak se říká, pro stromy někdy nevidíme les. Není lehké se přesunout z pozice „člověk pro všechno“ do pozice vizionáře a stratéga, zvlášť když tuto roli třeba měníte několikrát za den. Cítíme také zodpovědnost za lidi, kteří u nás pracují.

Jaké jsou vaše obraty?
Naše obraty jsou v jednotkách milionů měsíčně, v roce 2023 jsme se obratem přiblížili 20 milionům korun. V průběhu podnikání jsme se stěhovali, investovali do technologií, nových obalů, redesignu webu, náklady tak máme stále.

Jaké máte plány do budoucna?
Chceme investovat do další technologie, abychom ještě výše posunuli úroveň naší kávy.

Chutná vám ještě káva? Jakou máte nejraději?
Kávu milujeme! Pražírna je skvělé a voňavé podnikání. U nás vítězí hlavně arabika z Brazílie a poté každý rok Vánoční směs, na té si hodně zakládáme a milujeme ji my i naše rodiny.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...