Ochránci přírody při úklidu Jizerských hor nalezli podezřelý předmět (3....

Ochránci přírody při úklidu Jizerských hor nalezli podezřelý předmět (3. listopadu 2018). | foto: JJHS

Při úklidu Jizerek našli bombu, z níž se ale vyklubala erotická hračka

  • 53
Velmi podezřelou plechovou nádobu objevili v Jizerských horách ochránci přírody, když v sobotu čistili okolí silnice z Oldřichovského sedla do Raspenavy. Obávali se, že jde o bombu. Policisté věc odvezli a později se ochránci dověděli, že našli erotickou pomůcku.

„K plechovce vedly drátky s ovládacím zařízením a nalezený předmět připomínal bombu s odpalovacím zařízením,“ řekl Pavel Schneider, předseda Jizersko-ještědského horského spolku, jehož členové odpadky vedle silnice uklízeli.

„Pro jistotu jsme přivolali policisty z oddělení v Hejnicích,“ dodal Schneider. „Ti po konzultaci s pyrotechnickými experty podivnou věc odvezli. Podezření na výbušninu se naštěstí nepotvrdilo, prý šlo erotickou pomůcku. Proč ji někdo z automobilu vyhodil, zůstane pouze v oblasti dohadů.“

Třicet členů spolku uklízí příkopy a les u silnice z Oldřichova do Raspenavy každý rok. Vozovka leží v ochranném pásmu Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. „Většinu odpadů tvořily plechovky od piva a dalších nápojů, láhve od alkoholu a igelitové pytlíky,“ prozradil Schneider.

„Do pytlů jsme sesbírali také mnoho obalů od jídel a nápojů z fastfoodů, krabičky od cigaret a nedopalky,“ podotkl předseda spolku. „Na jednom z odpočívadel jsme nalezli kompletní sada pneumatik z automobilu.

Okolí silnice čistí ochránci přírody každoročně na podzim. Na jaře pak uklízí od odpadků Národní přírodní rezervaci Meandry Smědé u obce Višňová.