Význam restaurované opony turnovského divadla je i v tom, že jde o čtvrtý...

Význam restaurované opony turnovského divadla je i v tom, že jde o čtvrtý nejstarší dochovaný pohled na město. | foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Původní opona turnovského divadla prošla obnovou, vystaví ji za několik let

  • 0
Restaurátoři obnovili jeden ze zásadních exponátů Muzea Českého ráje v Turnově - původní divadelní oponu místního divadla. Tu mohli diváci spatřit zřejmě v úplných počátcích divadla od roku 1874.

Opona o rozměrech 7,5 krát 4,8 metru nemá jasného autora ani rok vzniku. Vypadá to, že by jejím tvůrcem mohl být Josef Macourek – pražský malíř dekorací a krajinář, který pracoval kolem poloviny 19. století pro řadu ochotnických souborů.

Pokud by tomu tak bylo, patřila by turnovská opona zřejmě k jeho posledním dílům, protože zemřel 31. srpna 1874 – v roce, kdy se turnovského divadlo otevíralo.

„Význam opony nespočívá pouze v tom, že ji vídávali návštěvníci turnovského divadla v poslední čtvrtině 19. století, ale i v tom, co je na ní zachyceno. Jedná se totiž o čtvrtý nejstarší dochovaný celkový pohled na město. Vzhledem k tomu, že máme ve sbírkách obdobný pohled na město, jehož autorem je Michal Bělohlávek a který je datován k 26. září 1857, jsme schopni vysledovat i určitý rozvoj města. Vidíme, že některé domy se v rozmezí necelých patnácti let významně rozrostly, objevily se první komíny turnovských továren, na Koňském trhu již fungovala pila a podobně,“ řekl David Marek, historik turnovského muzea.

Restaurování opony měl na starosti akademický malíř Jiří Látal se svým týmem. „Původní uložení opony, vzhledem k jejím rozměrům, nebylo šťastné, a proto se musel restaurátor nejprve vyrovnat s řadou záhybů a přehybů, které současně poničily i malbu opony. Kresba se poté stala čitelnější a dostala také zřetelnější obrysy. Pak přišla na řadu dubláž neboli nažehlení na nové plátno stejné struktury a gramáže jako originál a následné vypnutí na nový vypínací rám, kde byla opona v defektech tmelena a retušována. Na závěr ji restaurátoři přelakovali,“ popsal Marek.

Na obnovenou oponu se návštěvníci divadla mohou těšit asi během tří až čtyř let. Vystavená má být v předsálí, které vznikne v rámci přístavby turnovského městského divadla.