Požár haly společnosti Juta v Turnově (10. a 11. října 2023)

Požár haly společnosti Juta v Turnově (10. a 11. října 2023) | foto: Jan Pešek, MF DNES

Požár v turnovské textilce vznikl v místě, kde byl vysokozdvižný vozík

  • 3
Požár v závodu textilky Juta v Turnově vznikl v úterý v noci ve výrobní hale v místě, kde byl zaparkovaný vysokozdvižný vozík. Příčina vzniku požáru s odhadovanou škodou 160 milionů korun je ale stále neznámá. Policie si k jejímu zjištění nechá vypracovat několik znaleckých posudků.

„V tuto chvíli tedy nemůžeme stále vyloučit žádnou z možných příčin – technickou závadu, nedbalost a úmysl,“ řekla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Kriminalisté požár vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Nahlášení požáru v areálu Juty přijalo operační středisko policie v úterý ve 21:45, postupně zasáhl dvě haly. Hasiči kvůli rozsahu a množství nasazených jednotek vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu.

11. října 2023

Pracovníci ze zasažených hal se evakuovali ještě před příjezdem hasičů, při požáru se lehce zranili dva hasiči, ošetřeni byli na místě. Při likvidaci požáru se vystřídalo kolem 200 hasičů z téměř 50 jednotek, zásah hasičů trval skoro 24 hodin. Plameny napáchaly škodu za 160 milionů korun.

V Turnově hořela textilka. Ohnivé divadlo sledovalo celé město

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie.

Vedení firmy odhaduje, že obnova zničené výrobní haly potrvá přes rok. Majitel firmy Jiří Hlavatý dnes řekl, že nyní začali hledat firmu, která provede sanaci požárem poškozené části areálu.

10. října 2023

,