ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Kvůli vydatnému sněžení je pro kamiony neprůjezdná silnice na Harrachov

  • 1
Od půlnoci je v Libereckém kraji zavřená silnice I/10 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny. Kvůli sněžení silnice z Tanvaldu na Harrachov a dále do Polska zůstane zavřena až do nedělení půlnoci. Termín se může na základě počasí a stavu vozovky změnit.

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ zdůraznil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Meteorologové vydali pro Liberecký kraj výstrahu, očekávají až do Štědrého dne silný vítr, který může v nárazech dosahovat až 90 kilometrů v hodině, v Krkonoších může napadnout až 40 centimetrů sněhu.

Více na Počasí iDNES.cz

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion.

Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Značky motoristé mohou vidět na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

V Libereckém kraji se ve čtvrtek teploty pohybují od minus dvou do dvou stupňů, sněží hlavně ve vyšších polohách, směrem do nížin přechází sněžení ve sníh s deštěm a déšť. Zejména v horských oblastech může i na hlavních silnicích ležet vrstva sněhu.

Napadne až 40 centimetrů sněhu, zesílí vítr. Na horách hrozí kalamita

V kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy, 59 kilometrů zůstává zcela bez údržby. Na 18 úsecích hlavně v Jizerských horách a Krkonoších je povinná zimní výbava.

Přes den očekávají meteorologové, že i v horách může sněžení přecházet ve srážky smíšené nebo déšť, teploty přes den vystoupají v kraji až k sedmi stupňům, na horách budou nejvýš čtyři nad nulou.

Večer budou přeháňky postupně ve výškách nad 500 metrů nad mořem přecházet ve sněžení, ojediněle se mohou objevit i bouřky. Odpoledne zesílí vítr, v nárazech může přesahovat 70 kilometrů v hodině, ojediněle i 90 kilometrů.

,