Na Ještědu vyrostly dvě nové cyklistické tratě.

Na Ještědu vyrostly dvě nové cyklistické tratě. | foto: Ještěd - Hory za rohem

Cyklisté mají na Ještědu nové trialové tratě, čekají je klopené zatáčky i skoky

  • 4
Dvě nové cyklotrialové tratě mohou využít návštěvníci Ještědu. Oficiálně byly otevřeny v polovině července a jsou určeny především pro začínající cyklisty a rodiny s dětmi. Obě z tratí mají přes dvě stě metrů, zároveň jsou obohaceny o lehké překážky.

„My to vnímáme jako první krůček k rozšíření trailů směrem k rodinám s dětmi. Mojí osobní vizí je navázat na toto i v našem velkém bikeparku, kde bychom červenou a černou trasu, kterou máme, chtěli doplnit modrou nebo zelenou, takzvaný family trail,“ řekl ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš.

Pro děti je podle něj nyní hodně náročné sjet kopec, který má převýšení šest set metrů. „Když sem rodina s dítětem přijede, tak málokterá zvládne červenou trasu. Je to těžké, je to kamenité, technické,“ dodal Hanuš.

Netradiční výlet na Ještěd. Projeďte si trasu pro opravdové fajnšmekry

Na trail lehčí obtížnosti z vrcholu kopce má skiareál už zpracovanou studii proveditelnosti a nyní ho čeká jednání s Lesy ČR, zda bude možné ji vybudovat. Hanuš odhaduje, že pokud se s Lesy ČR dohodnou, trasa pro méně zdatné cyklisty by mohla být k dispozici za dva roky.

Tratě jsou zadarmo

Obě tratě jsou přístupné zadarmo, návštěvníci nemusí platit žádné poplatky za možnost je využít. Nachází se mezi konečnou tramvají a spodní stanicí sedačkové lanovky Skalka.

Takzvaný flow trail tvoří na 230 metrech dlouhé hliněné trase kombinace devíti klopených zatáček a menších skoků. „Je to dobré hlavně k tomu, aby se člověk naučil, jak být na kole stabilní, a také jak se vlastně v terénu jezdí,“ uvedl Hanuš.

Druhá z tratí pak slouží ke zlepšování technických dovedností. Měří dvě stě metrů a obsahuje takzvanou skill zónu. „Máme tady tři dropy, to znamená tři skoky různých velikostí, a v závěru tratě je úsek vyskládaný kameny. Tomu se říká rock garden a slouží pro to, aby člověka, když překvapí v přírodě nějaká nerovnost, tak aby si s tím dovedl poradit,“ řekl Hanuš.

Vybudování dvou tratí pro začátečníky stálo zhruba milion korun, skiareál z toho ale platil podle Hanuše jen zhruba pětinu. „Podařilo se nám to zčásti postavit partnersky,“ dodal ke spolupráci se sponzory areálu.

5. května 2020