ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Špína či zvířata v provozovně. Hygienici potrestali stánkaře

  • 0
Neumyté stroje na zmrzlinu, nedostatečná hygiena obsluhujících či zvířata v provozovně. Krajská hygienická stanice od června do začátku září v Libereckém kraji zkontrolovala 82 stánků, které v letních měsících zpříjemňovaly lidem výlety i pobyty u vody.

Zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK) obešli čtrnáct stánků se zmrzlinou, kde odebrali sedm vzorků. Dva z nich nesplnily zákonné požadavky.

„Nařídili jsme okamžité provedení sanitace zmrzlinových strojů, protože laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií, které jsou indikátorem nedostatečné provozní a osobní hygieny,“ přiblížila Zuzana Balašová, mluvčí krajské hygieny.

Zdejší pracovníci neudržovali zmrzlinový stroj čistý, dostatečně nemyli pracovní plochy, používané náčiní, ani své ruce. V žádném ze vzorků ale laboratoř nezachytila nebezpečné patogeny, které by mohly ohrozit zdraví lidí, kteří si zmrzlinu koupili.

Za nedostatky spojené s prodejem zmrzliny udělili hygienici dvě pokuty za celkem 13 tisíc korun.

Stánkařům chyběla pitná voda

Kontrole se nevyhnulo ani 68 stánků s občerstvením. Ty si vysloužily osm pokut za celkem 18 tisíc korun. Mezi největšími prohřešky opět kralovala nedostatečná hygiena.

„Ve stáncích bývá nejčastěji problém se zásobováním pitnou vodou a v množství pracovních ploch vzhledem k nabízenému sortimentu. Při nedostatečném vybavení dochází ke křížení činností, a tím k možnosti kontaminace potravin,“ objasňuje Alena Patková, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

S dalšími třemi stánkaři vedou hygienici správní řízení. V rekreačních oblastech, kde se lidé u stánků stravují, letos nedošlo k žádnému hromadnému výskytu alimentárního onemocnění.

Takové infekce a otravy vznikají při nesprávné manipulaci s potravinami nebo při jejich přípravě. V létě a teple se bakterie množí v jídle intenzivněji a mohou pak způsobit zdravotní obtíže.

„Rovněž pokud jde o onemocnění salmonelózou či kampylobakteriózou, nešetřila KHS LK v letošním roce dosud žádnou epidemii,“ uvádí Patková.

Z údajů hygieny je patrné, že salmonelózou letos k 14. září onemocnělo v kraji 99 lidí, kdežto kampylobakteriózou 255. Ta se nejčastěji projevila u pacientů v okrese Liberec, nejméně potrápila strávníky v okrese Jablonec nad Nisou.