Hasičům vzplála při vaření guláše polní kuchyně, uhasili ji kolegové

  • 13
Soutěž o nejlepší guláš na hasičských slavnostech v Zákupech na Českolipsku neplánovaně vyústila v požár. Jedna z polních kuchyní se totiž vzňala a hořela vysokým plamenem. Uhasit ji přijeli hasiči z jiné jednotky, kteří se pohybovali nedaleko areálu slavností.

Polní kuchyně začala hořet v sobotu na prvním ročníku Krajských hasičských slavností v Zákupech. Součástí slavností byla i soutěž hasičských sborů ve vaření guláše v polních kuchyních. Té se účastnili i dobrovolní hasiči z Horního Tanvaldu s čerstvě renovovanou kuchyní.

Podle původních informací měl její požár způsobit špatný typ oleje. To ale tanvaldští hasiči vyvracejí.

„V kuchyni topíme pouze dřevem. Celou záležitost řešíme od pondělí s dodavatelskou firmou, jenž prováděla lakování kuchyně. Firma uznala naši reklamaci a v současné době probíhají jednání o postupu opravy a nového lakování. Rozhodně se distancujeme od tvrzení, že jsme v kuchyni topili olejem nebo naftou,“ říká starosta SDH Horní Tanvald Karel Bukvic.

Kuchyni přijela uhasit jednotka ze Zákup, která se v době požáru pohybovala nedaleko areálu koupaliště, kde se slavnosti konaly.

Pro tanvaldské hasiče se přitom mělo jednat o velkou slávu. Jejich polní kuchyně měla mít v Zákupech premiéru po opravě.

„Polní kuchyně je nedílnou součástí našeho sboru už několik let. Jen těžko by se dalo spočítat, kolik se už na ní upeklo bramboráků nebo kolik se v ní uvařilo gulášů. Rozhodli jsme se pro její renovaci a také pro zcela novou barevnou úpravu,“ píšou hasiči na svém Facebooku.

Podle Homzy naštěstí došlo jen k minimální škodě. „Jenom újma na barvě,“ dodal velitel zasahujících hasičů. Při požáru se nikdo nezranil.