Restaurátorce se podařilo zachránit šaty z počátku 20. století, které patřily...

Restaurátorce se podařilo zachránit šaty z počátku 20. století, které patřily do garderoby libereckého divadla. | foto: Liberecký kraj

Róba znovu září jako před první světovou válkou, vystaví ji v muzeu

  • 0
Ušité byly mezi roky 1910–1913 v pozdně secesním stylu v lipském módním salonu Julie Kugelmannové a nějaký čas patřily do dámské garderoby libereckého Divadla F. X. Šaldy. Před 70 lety se dostaly do Severočeského muzea v Liberci. To nyní šaty poslalo na restauraci.

Šaty mají krátké kimonové rukávy, jednoduchou splývavou linii ze dvou vrstev. Spodní šaty z červeného hedvábí elegantně překrývá průsvitný šedý mušelín zdobený korálkovou výšivkou a na vnitřní pasové stuze je vytkaná značka módního salonu.

„Herečky je nosily na mnoho představení, takže časem se tkanina v oblasti ramen silně poškodila a originální hedvábná spodní sukně musela být nahrazena jinou tkaninou. Restaurování se ujala Lenka Dolanská z Chrudimi, která šaty citlivě ošetřila zejména vyčištěním a celkovou fixací poškozených tkanin při zachování původního charakteru. Zachránila tak jeden z několika málo oděvů z období počátku dvacátého století, které muzeum ve sbírce uchovává,“ řekl Jan Mikulička z tiskového odboru krajského úřadu. Právě Liberecký kraj na obnovu oděvu přispěl.

Nyní jsou šaty uložené ve vodorovné poloze ve speciální krabici v příznivých klimatických podmínkách depozitáře textilu a zkoumá je studentka módy a technologie na univerzitě v Linci, kterou zajímají proměny siluet dámských šatů v průběhu historie módy. 

„Několik opotřebovaných oděvů bylo do sbírky textilu Severočeského muzea zařazeno v polovině dvacátého století převodem z fondu místního divadla. Pro jevištní účely už se šaty nehodily, přesto se jednalo o krásné historické exponáty,“ doplnil Mikulička s tím, že by opravený exponát mohli v budoucnu naživo spatřit návštěvníci muzea.