Bývalý liberecký radní Roman Šotola

Bývalý liberecký radní Roman Šotola | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Bývalému radnímu Liberce hrozí vězení za podvod, k soudu nepřišel

  • 2
Až pět let vězení hrozí bývalému předsedovi představenstva libereckého dopravního podniku a někdejšímu radnímu za ČSSD Romanu Šotolovi. Čelí obžalobě z podvodu.

Dopoledne měl Šotola stanout před jabloneckým soudem. Soudkyně chtěla líčení zahájit, počítala s výslechem svědků, Šotola ale k soudu nepřišel.

„Obžalovaný se omluvil ze zdravotních důvodů. Předložil i lékařskou zprávu, kde lékař uvádí, že 24. ledna onemocněl a má nutný klidový režim na lůžku. Zpráva byla poslána ve středu v 17.56 hodin na okresní soud do datové schránky, takže jsme už nemohli dělat nic jiného, než nechat lidi přijít a říci jim tu informaci osobně,“ uvedla soudkyně Jaroslava Opatrná.

Hlavní líčení chce znovu nařídit okamžitě poté, co obžalovanému skončí pracovní neschopnost. Na kontrolu má jít 31. ledna.

Z věřitelů vylákal celkem 370 tisíc, uvádí obžaloba

Obžaloba klade jednačtyřicetiletému Šotolovi za vinu, že od dvou lidí vylákal v Liberci a Rychnově u Jablonce nad Nisou celkem 370 tisíc korun, peníze ale nevrátil. Sliboval sice, že půjčené peníze dostanou věřitelé zpět, podle obžaloby šlo ale o smyšlenky.

„Cítím se nevinný, s obžalobou nesouhlasím. Věřím v nezávislost české justice a že budu shledán nevinným,“ uvedl Roman Šotola. Víc se ale nechtěl vyjadřovat, dokud nebude hovořit před soudem.

Šotola byl v letech 2011 až 2015 předsedou představenstva Dopravního podniku města Liberce. Za jeho působení mimo jiné přestal dopravní podnik jezdit na lince z Liberce do Prahy. V letech 2009 a 2011 působil také v představenstvu Sportovního areálu Ještěd.

V ČSSD byl členem libereckého okresního výkonného výboru i krajského výkonného výboru Libereckého kraje. V roce 2010 byl zvolen zastupitelem a radním Liberce. Pak z ČSSD vystoupil. V roce 2014 byl lídrem hnutí Liberec ještě žije, mandát ale neobhájil.

Roman Šotola také figuroval ve Společnosti Vlasty Buriana, která v Liberci na křižovatce ulic Široká a Vrabčí vybudovala za přispění evropské dotace Centrum Vlasty Buriana. Evropská unie na projekt stavby multifunkční budovy v bezprostřední blízkosti rodného domu „krále komiků“ poslala přes 11 milionů korun. Budova vyrostla na pozemku spekulanta s pozemky Lukáše Plechatého. Šotola byl v centru programovým ředitelem.