Výtvarníci se zamýšlí nad lidskou existencí

O přírodě, O lidech, O technice jsou názvy cyklu výstav Českého muzea výtvarných umění v Praze. Před třemi lety zde proběhla expozice první části. Na ni navazuje právě zahájená výstava O lidech, kterou je možné zhlédnout v Českém muzeu výtvarných umění a v Galerii Bayer & Bayer. Stejně jako úvodní část i výstava O lidech se snaží konfrontovat různé pohledy na lidskou existenci ve výtvarném umění.

Na výstavě je zastoupeno dvacet tři umělci; od každého různý počet prací. Cílem autorů expozice bylo představit současný obraz české výtvarné scény od klasiků jako je Adriena Šimotová nebo Jitka Válová po nejmladší generaci. Vždy jsou ale zastoupena známá jména, jejichž pohled na člověka si může každý porovnat.

Tematický výběr je poměrně široký. Výstava se nezabývá pouze osobností člověka, ale postihuje i momenty osamění, rodinu, etnicitu, partnerské vztahy a erotiku, ale také zánik života. Cílem je pestrost a rozmanitost pohledů a prostředků, proto se návštěvníci mohou na výstavě setkat se sochami, malbou nebo fotografiemi.

Výstava se koná pod záštitou hejtmana Středočeského kraje ing. Petra Bendla.

Václav Bláha: VzkazyŘeditel Českého muzea výtvarných umění PhDr. Ivan NeumannPetr Kvíčala: Z cyklu Slavnostní ubrusy pro všední denKarel Pauzer: RodinaJan Šafránek: Svatební hostinaBarbora Šlapetová: V trávěJiří Sopko: Tři ženyKarel Nepraš: Velká stojící, Střední stojící, Malá stojícíFrantišek Skála: Umění smrti nekončí