Automat, jediný artefakt výstavy v Moravské galerii v Brně. | foto: Kolektiv Automat/Moravská galerie v Brně

Skvělou výstavou může být i jeden automat, který rozbíjí cédéčka

  • 1
V Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně jsou obvykle k vidění výstavy zaměřené na grafický design. Ta současná nazvaná Automat sice do této kategorie spadá, svojí formou je však překvapivá. Uprostřed výstavní chodby stojí pouze automat.

Takový, který je obvykle umístěný v halách nádraží či veřejných budov a nabízí sušenky nebo nápoje. Ten galerijní po vhození pětadvaceti korun "vyplivne" CD.

Na něm je fragment práce šesti grafiků ze dvou studií – Laboratoře a Kolektivu. V Laboratoři pracuje Petr Babák, Richard Rozhoň a Jaromír Skácel, v Kolektivu Lukáš Kijonka, Michal Krůl a Jan Košátko.

Výstavu tak tvoří jen ošklivá bedna automatu, v němž jsou vidět obaly vytvořené výsečí plakátu k výstavě. Drzost? Podvod? Bláznovství? Spíš živá hra designérů s návštěvníky galerie. A umělci upozorňují: automat nevrací drobné, dá se však ošidit kovovým kolečkem o stejných rozměrech jako mince.

Z výstavy Automat

Šestnáct různých cédéček, která je možné z automatu získat, vytváří limitovanou sérii, jednotlivé nosiče se vzájemně doplňují a je možné si i představit fanouška, který si jich koupí všech šestnáct. (Hned po vernisáži musela kurátorka CD doplnit, byla totiž beznadějně vyprodaná.)

Současný design prezentovaný současně

I když návštěvník nezíská celou kolekci, ale třeba jen jediný nosič, dostane po jeho načtení v počítači v jistém smyslu úplnou informaci. Uvidí úryvky práce dvou studií, to další si už díky obsaženému vodítku vyhledá na internetu.

Z výstavy AutomatZ výstavy Automat

Výstava je tak pozoruhodná zejména svojí formou – nenabízí jednoduchý estetický zážitek, ale vyžaduje činnost, další aktivitu po opuštění galerie. V popisu Laboratoře, kterou založil v roce 2002 Petr Babák, najdeme i skryté vysvětlení: Laboratoř je výzkumný prostor grafického designu.

O to tu jde především, grafika je tu pojatá jako překvapení a hra, kterou hrajeme se světem kolem nás. Sám Babák právě tohle zdůrazňuje – o výstavu v chodbě Místodržitelského paláce ho prý kurátorka žádá už několik let, on však hledal možnost, jak ji pojmout jinak, jak prezentovat současný design současně, ne za sklem jako klasický exponát.

Výstava Automat je hravá, jen je na tu hru nutné přistoupit. Na jediné pointě vystavěla diváckou satisfakci, která jako dojem i poučení přežije v hlavách návštěvníků mnoho klasických výstav. Jen jednu drobnost její autoři nedořešili – cédéčku se, když ho automatická spirála po vhození mincí vysune do otvoru pro výdej, obvykle rozbije plastový obal. Na obsahu či koncepci výstavy to však nic nemění.

HODNOCENÍ MF DNES 80%