Z výstavy Lubomíra Typlta v Galerii Zdeněk Sklenář | foto: L.Typlt / Galerie Zdeněk Sklenář

Pražská Galerie Sklenář vystavuje zdařilé hry s holubicemi a šneky

  • 0
Výstava Lubomíra Typlta v Galerii Zdeněk Sklenář je malá, ale povedená. Pouhých pět pláten se šklebí na návštěvníka s takovým důrazem, že je těžké je setřást ještě dlouho po opuštění galerie.

Jmenuje se hravě Já Typlt Ty typlt, v druhém plánu odkazuje k násobení identit a hledání té pravé uprostřed křiklavě sytých barev útočících z Typltových pláten. Trvá do 25. května.

Lubomír Typlt vystudoval düsseldorfskou akademii. Je jedním z našich nejprogresivnějších tvůrců nové malby, v níž se zračí odkaz na německý expresionismus, ale je také autorem pointovaných instalací. A v neposlední řadě i jedním z lidí kolem kapely WWW, pro niž píše texty a točí videa.

I málo děl vydá na silný zážitek

Výstava u Sklenáře je rozdělená do dvou částí – vstupní místnost tvoří Typltovy Turbíny, velkoformátové zdvojování postavené na geometrických tvarech.

Turbíny jsou sestrami jeho Terminálů či Mobilizací, které autor maluje v medové barvě a nechává je násobit prostor na obraze i v divákově fantazii. Proti Turbínám pak Typlt vytvořil trojrozměrnou animaci téhož motivu.

Výstava Lubomíra Typlta v Galerii Zdeněk Sklenář

Hlavní výstavní místnost galerie ovládá téměř apokalyptický ping-pong mezi pohledy několika pubertálních chlapců, kteří se děsivě zubí. Kdyby sytost použité barvy dokázala rozezvučet jejich hlasivky, ďábelský chechot by bez problémů přeřval tramvaje z nábřeží. Oproti čistým Turbínám jsou chlapci šokující a uhrančiví. Jejich hra se šneky či holubicí má pachuť boje.

K silnému zážitku z vizuálního umění stačí i takhle málo vystavených děl. Tradičně jsou v Galerii Zdeněk Sklenář nainstalované tak, aby budily otázky a zpochybňovaly tradiční zavěšování obrazů na osu či do středu stěny. Povedené jak od autora, tak od kurátorů.

HODNOCENÍ MF DNES 80%