Odborníci řadí Severní krajinu k tomu nejlepšímu, co Toyen namalovala.

Odborníci řadí Severní krajinu k tomu nejlepšímu, co Toyen namalovala. | foto: Policie ČR

Policie našla vzácný obraz od Toyen ukradený před sedmnácti lety

  • 2
Kriminalisté našli obraz Marie Čermínové, známé jako Toyen, pojmenovaný Severní krajina. Malířka ho vytvořila v roce 1931 a darovala. Majiteli zmizel v roce 1992. Policie obvinila v souvislosti s případem dva muže.

Původní majitel získal obraz do své sbírky přímo od Toyen. Dílo mu ale někdo v roce 1992 ukradl. "V roce 2007 jsme získali informaci, že se ho pokusili dva muži prodat a zlegalizovat tak jeho původ," sdělil iDNES.cz mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Loni v prosinci oba muže policie obvinila, odmítli ale sdělit, kde se obraz nachází. Kriminalisté ale majitele našli a vyzvali ho k vydání díla, což učinil. Podle mluvčího má sám zájem na objasnění případu.

Mluvčí Roman Skřepek nechtěl upřesnit, zda se obraz mužům podařilo skutečně prodat a jestli celá akce probíhala jen na území Česka. Dodal, že všichni tři muži figurující v případu jsou Češi.

Podle znaleckého posudku je hodnota díla nejméně šest milionů korun. "Tržní hodnota ale bude, jak je to u uměleckých děl obvyklé, pravděpodobně mnohem vyšší," upřesnil Skřepek.

Odborníci řadí Severní krajinu k tomu nejlepšímu, co Toyen namalovala. Obraz policie zajistila, a než proběhne soud a pravomocný rozsudek, uskladní ho v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kriminalisté stíhají oba obviněné na svobodě, v případě uznání viny jim hrozí vězení od dvou do osmi let.


Témata: Korupce, policie, soud