Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé z jiného světa vyprávějí své příběhy

  18:28
Snad každý by se rád podíval do vzdálených exotických krajů. Ne vždy je ale takový výlet realizovatelný, a tak se pomyslný cestovatel musí spokojit s prstem zabořeným do mapy, televizními cestopisy nebo vyprávěním a prohlížením si obrázků těch šťastnějších. Výstava fotografií a předmětů Z jiného světa Markéty a Miroslava Konvalinových odhaluje taje právě takových zemí z Asie, Afriky a Latinské Ameriky.
Na snímky z výstavy Z jiného světa se podívejte do fotogalerie.
V článku najdete rozhovor s redaktorem ČRo 1 - Radiožurnálu Miroslavem Konvalinou.

Za posledních pět let navštívili manželé Konvalinovi celou řadu pro tuzemce zajímavých států. Na výstavě jsou instalovány fotografie z Barmy, Indonésie, Thajska, Malajsie, Srí Lanky, Indie, Nepálu, Tibetu, Sýrie, Jemenu, Spojených arabských emirátů, Chile, Kostariky a Jihoafrické republiky. Téměř sto barevných fotografií je doplněno předměty, oblečením a hudbou typickou pro příslušnou lokalitu.

Na fotografiích Z jiného světa jsou zachyceni obyčejní lidé v běžných životních situacích. Výstava vznikla pod záštitou generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka a je příspěvkem k roku, který OSN věnovala dialogu civilizací. Projekt je doplněn doprovodným programem v podobě besed na vlnách Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu a promítáním diapozitivů každý čtvrtek v Národním technickém muzeu.

Rozhovor s Miroslavem Konvalinou

Miroslav Konvalina je vedoucí redakce zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu a jeho manželka Markéta Konvalinová je amatérskou fotografkou a etnografkou.

Jak se zrodil nápad uspořádat výstavu z vašich cest?
Zahraniční redakce Českého rozhlasu má řadu osobností, které vydávají knížky ze svých cest a ze svých pobytů - zejména zpravodajové, ze kterých zmíním třeba Pavlu Jazairiovou, Jana Šmída, Davida Šťáhlavského a další. Touhou každého cestovatele není jen připravit rozhlasové reportáže, ale také něco, co by mělo trvalejší hodnotu. Také nás trochu mrzí, že nejsme schopni zprostředkovat vizuální prožitek. Tím pádem jsme chtěli buď vydat knížku, nebo udělat výstavu. Nakonec jsme k tomu byli tak trochu přinuceni, protože po pěti letech cestování jsme měli většinu fotografií a etnografických předmětů utajenou doma. Řada lidí věděla, že tato poměrně velká sbírka existuje a k výstavě jsme byli posléze vyzváni Národním technickým muzeem. V tu dobu začala vznikat výstava, která původně měla být na úrovni fotografií vyvěšených na panelech, ale nakonec se zrodil velký projekt. Výstava získala celkový námět a zároveň se ji podařilo posunout do multimediální formy. Máme dvě mluvící fotografie, kde fotka vypovídá nejen barevným obrazem, ale také pod ní běží záznam, který jsme natočili přímo na místě, většinou v chrámech - jednou v Barmě a jednou v Tibetu.

Na co jste při sestavování výstavy kladli důraz?
Řekli jsme si, že chceme, aby celý projekt vypovídal spíš o zemích samotných, než o tom kdo fotografie pořizoval, o jeho fiktivních pocitech a zážitcích. Zároveň ale chceme, aby to byla výpověď přístupná co nejširšímu publiku. Naším záměrem nebylo zobrazovat utrpení, ale chtěli jsme využít toho, že Markéta fotí daleko raději ženy, děti nebo běžné denní rituály. Rozhodli jsme se uspořádat výstavu, která bude srovnávat jednotlivé kultury vedle sebe, ale zároveň bude mít jedno společné - bude zobrazovat život obyčejných lidí (tradice, náboženství, zvyky) a dokumentovat ji budou originální předměty.

V Národním technickém muzeu proběhne každý čtvrtek doprovodný program. Co může návštěvníkům nabídnout?
Každý týden jsme se rozhodli věnovat určité zemi nebo oblasti. Začali jsme Tibetem, kdy jsme nejprve v rozhlase v pořadu Mikrofórum rozpoutali bouřlivou diskusi, jestli se má Tibet otvírat turistům a návštěvníkům nebo ne. Na to pak naváže promítání. Vždy jde jakoby o reportéra z jiného světa. Jednou to byla Zuzana Ondromišiová o Tibetu, podruhé to bude Pavla Jazairiová o Egyptě dále Břetislav Tureček z Práva o Pákistánu. Rádio vždy odstartuje určité téma a na to pak naváže osobní setkání s promítáním diapozitivů, aby lidé měli možnost se sami zeptat. Doufáme, že přijdou i další reportéři z jiného světa a budou tak vznikat taková neplánovaná setkání. Jedním z hostů je také zpravodaj Českého rozhlasu z Francie z první poloviny devadesátých let ředitel Orientálního institutu Zdeněk Müller.

Byli k vám lidé opravdu tak přátelští, jak popisujete hned v úvodu výstavy?
Asi jsme měli extrémní štěstí. Přijeli jsme ale už dobře informovaní od krajanů, obchodníků či diplomatů, kteří nám již zemi trochu otevřeli a varovali nás před určitými nástrahami. Pak jsme si naplánovali cestu tak, abychom se vyhli základním chybám. Samozřejmě, že jsme měli několik negativních zážitků, ale naopak si myslím, že čím dále od civilizace, čím dále od turistů, tím jsou lidé otevřenější a jsou ochotni se s vámi podělit o své prožitky. Jedeme tam hlavně načerpat to, co příslušná země nabízí, proto se snažíme potlačit vlastní pocity.

Která země vás nejvíce oslovila?
Úplně nejvíc osloví vždy ta poslední, do které se člověk zamiluje. Pro nás to byla Barma, kde žijí usměvaví otevření lidé. Náboženství jim zde pomáhá překonávat všechny strasti, které Barma zažívá. Na druhou stranu jsou země, na které nemůžeme zapomenout, například Jemen, který je turistům uzavřený. O to více jsou zde lidé vřelejší. V Jemenu se najdou místní obyvatelé, kteří nosí zbraně či zakřivené dýky za pasem, ale přesto jsou to lidé velmi otevření a přátelští. Našli jsme tam dokonce jednu českou krajanku, která se do Jemenu kdysi vdala.

 

Barma - dáma s doutníkem

Jemen - rybář

Nepál - svatý muž

Tibet - mniši

Veselí v Nepálu

Barma

Autor:
  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

15. května 2024  15:44,  aktualizováno  17:20

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

14. května 2024,  aktualizováno  14:13

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i...

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

VIDEO: Nejde o zranění, ale o přežití, hlásá parodie Rychle a nemožně

16. května 2024  17:10

Tvůrci komedií Babysitting či Alibi na klíč představují novinku Rychle a nemožně, která si dělá...

Se zesnulým Vlastimilem Harapesem se Národní divadlo rozloučí 27. května

16. května 2024  16:27

Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77...

TRENDY V KLIPECH: No Name mají futuristický klip, Post Malone zkouší country

16. května 2024  15:48

Slovenská skupina No Name překvapila novým originálním videem už před svým jarním turné. Teď s ním...

RECENZE: Kaskadéra nemám. Já a Cruise. Garfield ve filmu našel tatínka

16. května 2024

Premium O něco méně cynický, než jak ho milují dospělí, a o něco více tklivý, než by dětská osvěta...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...