Český pavilon protestuje - Česko není Čečensko

Ve srovnání s trvajícími potížemi s nízkou návštěvností je to pro německé pořadatele zřejmě "prkotina", vedení české účasti na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru to však rozhodně bezvýznamné nepřipadá a pomalu mu dochází trpělivost. Hned po zahájení výstavy 1. června upozornili představitelé České republiky organizátory na to, že v anglické verzi oficiálního plánku výstaviště je český pavilon označen jako "čečenský".
Přes opakované žádosti Glosa Martina Komárka o stažení chybné mapky a vytištění nové se však nic nestalo a tři týdny po otevření výstavy je dokument s nesprávným údajem nadále v prodeji. Vedení českého pavilonu se proto rozhodlo uspořádat v pátek protestní akci. Je vedena sice ve spíše humorném, "osvětovém" duchu, má však zcela vážný podtón, protože - jak sdělila ČTK mluvčí pavilónu Josefine Wallatová - "považujeme za trapné, když v sousední zemi neznají ani jméno našeho státu".

Jak to vidí šéf české expozice na EXPO 2000
Václav Bartuška

z Hannoveru

Další informace o Expu najdete na iGLOBE v kalendáři světoběžníka.
V rámci protestu drželopět českých poslanců před pavilonem českou a čečenskou vlajku a návštěvníkům rozdávali dotazník. Test absolvovalo zatím 154 lidí, z toho 131 úspěšně. Největší problémy dělalo určení vlajky.

Je-li obtížný, posuďte sami (originál testu v němčině najdete ZDE):

Test, který dostávají návštěvníci českého pavilonu

Pět otázek na "malé" rozdíly
Česká republika není Čečensko

1) Se Spolkovou republikou Německo sousedí:
    a) Česká republika
    b) Čečensko
2) Na světové výstavě EXPO 2000 je oficiálně zastoupeno:
    a) Čečensko
    b) Česko
3) Hlavním městem sousední země Spolkové republiky Německo je:
    a) Praha
    b) Groznyj
4) Prezidentem sousedního státu Spolkové republiky Německo je:
    a) Aslan Maschadov
    b) Václav Havel
5) Vlajka sousední země Spolkové republiky Německo je:
    a) červenobílá s velkým modrým trojúhelníkem
    b) zelená s dvěma bílými a jedním červeným pruhem

Tisíce návštěvníku světové výstavy Expo 2000 v Hannoveru sledovaly 17.června na velkoplošné obrazovce v areálu výstaviště fotbalové utkání Anglie-Německo.

Kabinka lanové dráhy s Měsícem v úplňku na pozadí na snímku pořízeném 17.června večer na výstavišti Expo 2000 v Hannoveru.

Návštěvnice světové výstavy Expo 2000 v Hannoveru se osvěžuje ve vodní stěně, která je součástí jednoho z výstavních pavilónů. Teploty vzduchu 20. června v Německu dosáhly až 37 stupňů Celsia ve stínu.

Takto vyznačili pořadatelé světové výstavy EXPO 2000 český pavilon na mapě.