Banksyho dokreslené listoví staré třešně někdo polil bílou barvou

  • 11
Neznámý pachatel polil bílou barvou nové dílo streetartového umělce Banksyho, znázorňující listoví stromu, které se o víkendu objevilo na zdi domu na severu Londýna. Při pohledu z odstupu a náležitého úhlu působí namalované listí dojmem, že patří k holému, silně okleštěnému stromu před domem. Pod korunou stojí ženská postava v typicky banksyovském stylu se zahradnickým postřikovačem v rukou.

Ve středu ráno však umělecké dílo obklopovalo vysoké kovové oplocení a za ním byla vidět stěna potřísněná bílou barvou. Informoval o tom server BBC News.

Na umělecké dílo se od té doby chodí dívat davy lidí, ale 35letý Matt McKenna řekl BBC, že byl dnes ráno na procházce se psem, když nástěnnou malbu spatřil politou bílou barvou. „Je to opravdu škoda. Stalo se to přes noc. Mluví o tom spousta lidí a je to kousek Londýna, na který se občas trochu zapomíná,“ dodal.

Mluvčí londýnské městské části Islington, kde se dílo nachází, uvedl, že je smutné, že bylo tímto způsobem znehodnoceno. Dodal, že jedná s majitelem budovy, „aby se všichni mohli kochat uměleckým dílem a zároveň ho chránit“. Podle mluvčího již byla přijata provizorní opatření, jako je instalace zábran a nasazení hlídek, a zvažuje se umístění kamer.

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

Graffiti umělec Joe Epstein na začátku týdne BBC vysvětlil, že streetartoví umělci často vedou „války o území“, při kterých si mohou „navzájem odstraňovat svá díla“. „Součástí příběhu těchto maleb je to, jak je lidé doplňují, jak jsou vůči nim agresivní nebo jak se s nimi vyrovnávají,“ dodal.

Dříve, než se bílá barva objevila, místní správa uvedla, že její tým pro odstraňování graffiti o díle ví a neodstraní ho. Místní úřad vysvětlil, že třešeň, kterou si Banksy vybral, byla 40–50 let stará a ve zhoršeném zdravotním stavu, s hnilobou a poškozením houbami. Radnice dodala, že se bude i nadále snažit strom udržet při životě a že by měl znovu vyrašit.

Fotografie místa malby se v pondělí objevila na Banksyho účtu na sociální síti Instagram, což je způsob, jímž se tento umělec se záhadnou identitou často hlásí k autorství svých výtvorů.

,