Georges Braque - Zelené umyvadlo

Georges Braque - Zelené umyvadlo | foto: 1. Art Consulting Brno - Praha

Aukce zátiší od Braqua vynesla 11,5 milionu korun

  • 4
Obraz světově proslulého francouzského malíře Georgese Braqua s názvem Zelené umyvadlo se na aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 11,5 milionu korun. Tuzemský aukční rekord tak nadále drží obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV, který se loni prodal za 22,1 milionu korun.

Obraz se dostal na páté místo v žebříčku nejdráže prodaných děl na českých aukcích.

I dnes se dražilo dílo Františka Kupky, obraz Pískaři na Seině z roku 1907, které však ještě nepatří do jeho slavné abstraktní tvorby. Obraz z pozůstalosti prezidenta Edvarda Beneše se nabízel za 7,5 milionu korun. K velkému plátnu náleží i dvě přípravné kresby a podle pořadatelů dílo patří k vrcholům Kupkova předabstraktního vývoje. Obraz se vydražil za 8,2 milionu korun.

Braquovo zátiší z roku 1942 bylo podle pořádající společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha prvním dílem tohoto autora draženým v novodobé historii českého aukčního trhu. Braque je historiky umění označován spolu s Pablem Picassem a Henry Matissem za největší malíře 20. století.

Obraz Zelené umyvadlo vznikl za okupace, podle některých teoretiků se tato tíživá doba odráží v jeho syrovosti i zjednodušených formách bez výrazných dekorativních prvků, které jsou patrné na dřívějších umělcových pracích.

V nabídce dnešní aukce bylo i dílo dalšího z klasiků světového moderního umění, Francouze Maurice de Vlamincka. Obraz z roku 1914 s názvem Břeh řeky se vyvolával za 4,1 milionu korun, ale kupce dnes nenašel.