Giacomettiho plastika se prodala za rekordních 65 milionů liber

Giacomettiho plastika se prodala za rekordních 65 milionů liber - Londýn, 3. února 2010 | foto: AP, ČTK

Anonym zaplatil za Giacomettiho plastiku téměř dvě miliardy korun

  • 0
Středeční londýnská aukce přinesla rekord. Bronzová plastika Alberta Giacomettiho L'Homme Qui Marche I (Kráčející muž I) se v aukční síni Sotheby´s prodala za 65 milionů liber (1,9 miliardy korun) a stala se tak nejdražším vydraženým dílem tohoto švýcarského umělce. Kupec si je pořídil přes telefon.

Sotheby´s tvrdí, že jde o vůbec nejvyšší cenu zaplacenou v dražbě za umělecké dílo, která těsně překonala částku zaplacenou před šesti lety za obraz Pabla Picassa Chlapec s dýmkou.

Odhad
a výsledky

Celá aukce impresionistického a moderního umění vynesla přes 146 milionů liber (4,35 miliardy korun) a vysoce převýšila očekávání Sotheby´s. Aukční síň přitom předpokládala, že nabízená umělecká díla prodá za 69 až 102 milionů liber.

Odhadní cena 183 centimetrů vysokého bronzu Alberta Giacomettiho (1901-1966), který nakonec koupil anonymní kupec na telefonu, byla 12 milionů až 18 milionů liber. Socha odlitá v roce 1961 existuje celkem v šesti provedeních. Do aukce ji dala německá banka Dresdner Bank, kterou koupila před rokem Commerzbank AG.

Zátiší Paula Cézanna Pichet et Fruits sur une Table (Džbán a ovoce na stole) se prodalo v rámci odhadní ceny za 11,8 milionů liber (350 milionů korun). Již před aukcí na sebe strhával pozornost obraz Kirche in Cassone (Landschaft mit Zypressen), (Kostel v Cassone, krajina s cypřiši), který Gustav Klimt namaloval v roce 1913 u italského jezera Garda a který se ztratil po druhé světové válce.

Obraz koupil vídeňský průmyslník a mecenáš Viktor Zuckerkandl. Po jeho smrti v roce 1927 obraz zdědila jeho sestra Amalie Redlichová, která byla za války deportována z Vídně do židovského ghetta v Lodži v Polsku. Redlichová se po válce nevrátila a plátno zmizelo.

Giacomettiho plastika se prodala za rekordních 65 milionů liber

Objevilo se až v 60. letech. Nynější majitel, který chtěl zůstat v anonymitě, získal podle Sotheby´s plátno v dobré víře a legálně a dohodl se se synovcem Redlichové, jednaosmdesátiletým Georgesem Jorischem, který žije v Kanadě, na společném prodeji. Ve středu se obraz prodal za 26,9 milionů liber (asi 800 milionů korun).

Sotheby´s versus Christie´s

Celkem se v Sotheby´s prodalo 31 z 39 nabízených děl, včetně obrazů Reného Magritta, Egona Schieleho, Henriho Matisse či plastiky Henryho Moorea. Výsledky aukce v Sotheby´s potvrdily oživení na trhu s uměním.

Obdobná dražba v další londýnské aukční síni Christie´s vynesla 77 milionů liber. V aukci Christie´s bylo také na prodej zátiší Georgese Braquea Ovoce, džbán a dýmka. Obraz se loni v lednu prodal na dražbě v Praze za 11,56 milionu korun, ale tentokrát v Londýně při odhadní ceně 260 až 350 liber (7,7 milionů až 10,4 milionů korun) kupce nenašel.

,