Diskuze

Zemřel spisovatel Ota Filip. Z ČSSR ho vyhnali, v Německu zažil úspěch i tragédii

Ve věku nedožitých 88 let zemřel v Bavorsku spisovatel Ota Filip. Od 70. let žil v Německu, patřil mezi přední představitele české exilové literatury i k významným německy píšícím spisovatelům. K jeho nejznámějším dílům patří knihy Cesta k hřbitovu, Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy či jeho autobiografie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Otu Filipa jsem neznal. Když mu Klaus uděloval řád, tak kolem toho bylo hodně dusno a vedli se podobné řeči co se vedou v této diskusi. A tak jsem si tenkrát přečetl jeho první knihu. A potom jsem přečetl všechny knihy co napsal. Skvělý spisovatel, to je bez diskusí.

1 0
možnosti

Jestliže na začátku padesátých let řadový účetní převážel peníze určené k výplatě mezd pro zaměstnance továrny, byl to přisluhovač režimu a pro jiné lidi, kteří též utíkali na Západ, to byl legitimní cíl na zastřelení. Mnozí lidé považují ty, kteří jej zastřelili, za hrdiny.

Zatímco když v téže době někdo nahlásil své známé, kteří se též připravovali k útěku na Západ, tak dnes o něm budeme psát oslavné články.

Neboli u jednoho nevadí bonzáctví, ale u druhého vadí převážení peněz pro zaměstnance továrny a zastřelení takového člověka je považováno za legitimní odpor vůči tehdy vládnoucímu režimu. Vůči tomu režimu, v jehož prospěch ten první bonzoval.

1 0
možnosti

Takže udal kamarádi. Opravdu charakter. Věřím že kamarádi které udal by s ním už nepromluvili, takže bylo dobře že se vystěhoval.Rv

0 12
možnosti

Vraťte se do školy, máte tam pět pravopisných chyb, což značně podkopává důvěryhodnost vašeho výplodu.

10 0
možnosti
Foto

To, že nabonzoval připravovaný útěk z PTP a později od r. 1970 dobrovolně spolupracoval s StB dnešním mravokárcům již nevadí?

6 3
možnosti

ach je...To se sem nehodi..

4 0
možnosti

...Filip se stal úředníkem a redaktorem Mladé fronty. Poté nastoupil na vojnu, kde byl zařazen k takzvaným černým baronům... To mi připomíná začátky kariéry Dušana Jasánka.

1 2
možnosti

O té tragédii v Německu jsem se nedočetl

1 0
možnosti

Páni! Tak odchází už i Ota Filip. Kdo ještě zbývá?

7 0
možnosti