Tři tatínci a maminka (zleva Pavel Šrut, Michal Viewegh, Martin Reiner, Galina...

Tři tatínci a maminka (zleva Pavel Šrut, Michal Viewegh, Martin Reiner, Galina Miklínová) | foto: Brio

Tatínci Viewegh, Šrut a Reiner se sešli s maminkou Miklínovou v jedné knize

  • 0
Čtveřice známých tvůrců se v knize Tři tatínci a maminka, která právě přichází napulty, rozhodla oslovit děti. Je to poprvé, kdy se spisovatelé Michal Viewegh, Pavel Šrut a Martin Reiner spolu s ilustrátorkou Galinou Miklínovou ocitají ve společném projektu.

U vzniku knihy zaznělo přání vydat moderní pohádkové povídky pro děti, příběhy hovořící současným jazykem, ale nezastírající, že i současnost má nespočet kouzelných stránek. Nápad, aby se nad zadáním sešli tři spisovatelé a aby kýženými kouzelnými bytostmi byly maminky, šel s prvním ruku v ruce.

Pavlu Šrutovi, Michalu Vieweghovi a Martinu Reinerovi se nicméně námět odvyprávět pouhou pohádku o mamince jejich potomků začal zdát příliš jednoduchý. Přitažlivější jim připadalo, aby maminka byla ve všech příbězích jen jedna. A nakonec nejen maminka, ale i celá rodina, kolem které se jejich vyprávění točí.

A tak si tři spisovatelé tak odlišných stylů nakonec předali z vyprávění do vyprávění týž repertoár postav a vznikly tři příběhy, které zachycují tutéž maminku v různých obdobích života.

Tři tatínci a maminka (obálka knihy)

Společné zadání jim umožnilo ještě výrazněji odstínit svou tvůrčí různost, ale dovolilo jim také pohrát si s mnoha jemnými i velmi přímočarými narážkami a vypravěčskými vtípky, aniž by však ze zřetele ztratili to hlavní: maminku, bytost, která má pro děti do určitého věku mnoho kouzelných schopností.

Celou škálu jejich humoru, od jemné ironie přes galantní dvojsmysly až po skrytý, i když ostrý sarkasmus, převedla do řeči obrazu výtvarnice Galina Miklínová, jejíž přispění přešlo z doprovodné funkce záhy do role spolutvůrčí, partnerské.