Zpěvák punkového Visacího zámku a nyní i spisovatel Jan Haubert

Zpěvák punkového Visacího zámku a nyní i spisovatel Jan Haubert | foto: AMP

Škvoreckého cenu může dostat kněz Halík i punker Haubert

  • 1
Dvanáct titulů bylo navrženo na cenu v druhém ročníku literární Ceny Josefa Škvoreckého. Téměř bez výjimky jsou mezi nimi díla zavedených autorů.

Soutěž pro autory beletristických děl vyhlásila Společnost Josefa Škvoreckého ve spolupráci s Literární akademií a Soukromým gymnasiem Josefa Škvoreckého. Vítěz bude znám 30. října 2008 a získá 250 tisíc korun.

Dvanáctka děl vzešla z návrhů porotců, Společnosti Josefa Škvoreckého a Soukromého gymnasia Josefa Škvoreckého. Členové poroty nyní budou hlasovat - přidělí své body pěti knihám.


Navržené tituly:

Tomáš Halík: Vzdáleným nablízku (NLN)
Petra Hůlová: Stanice Tajga (Torst)
Petra Soukupová: K moři (Host)  
Petr Stančík: Pérák (Druhé město)
Ota Filip: Osmý čili nedokončený životopis (Host)
Iva Procházková: Otcové a bastardi (Paseka)
Pavel Zajíček: Roztrhanej film (Pulchra)
Jan Haubert: Hluboká orba, aneb 20 let Vis. zámku (Julius Zirkus)
Markéta Pilátová: Žluté oči vedou domů (Torst)
Jaroslav Rudiš: Potichu (Labyrint)
Jiří Dědeček: Snídaně se psem (Torst )
Emil Hakl: Let čarodějnice (Argo)


Volba vítěze bude probíhat podobně. Z finalistů si však každý porotce vybere již jen tři nejlepší a těm přidělí své body. V případě rovnosti bodů rozhodnou hlasy předsedy poroty a Josefa Škvoreckého, který rovněž zasedá v porotě.

Druhý ročník této literární ceny je určený pro díla, která byla poprvé knižně vydána v období od června 2007 do května 2008.

Ve dvacetičlenné porotě Ceny Josefa Škvoreckého zasedají například literáti Zdena Salivarová, Jiří Stránský, Petr Šabach, Milan Uhde či Michal Viewegh, kritici Jan Lukeš a Zdenko Pavelka, ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek či knihkupec Jiří Padevět.