Ze seriálu Sexuální výchova (Sex Education)

Ze seriálu Sexuální výchova (Sex Education) | foto: Netflix

Sexuální výchova knižně. Fenomén od Netflixu má literární pokračování

  • 0
Seriály a filmy z produkce Netflixu atakují literární svět a mnohým z nich se dostává i českého překladu. Po knihách dějově předcházejících populární sérii Stranger Things vychází nyní první oficiální titul doprovázející další seriálový fenomén – Sexuální výchovu.

Seriál vstoupil v září do třetí sezony, kniha s podtitulem Road Trip, kterou vydává nakladatelství YOLI, s ní však přímo nesouvisí. V příběhu na motivy scénáře Laurie Nunnové a z pera spisovatelky Katy Birchallové se hlavní hrdinové v čele s Otisem a Maeve vydávají o letních prázdninách na cestu. 

Jejich cílem je najít důkazy svědčící ve prospěch Maevina bratra, jenž byl obviněn ze zločinu, ke kterému se nedopatřením připletl. Cesta za spravedlností a pravdou partu přátel zavede mezi skupinu dětí zbohatlíků, do níž se jim podaří podle nakladatele infiltrovat díky „tanečním pohybům Erika“ nebo „Aimeeině šarmu“.

Televizní a filmoví fanoušci mnohdy nepřijímají literární díla doplňující jejich oblíbené fenomény s nadšením, dosavadní reakce především britských čtenářů jsou však vesměs shovívavé. Kritizují hlavně předvídatelnost děje a zbytečné proplétání zápletek, cení si však zdařilých dialogů a autentického humoru.

Autorkou překladu knihy Road Trip do češtiny je Mirka Palkosková.