Finále Slam Poetry v Brně, kde v roce 2009 soutěžil letošní vítěz Ceny Jiřího...

Finále Slam Poetry v Brně, kde v roce 2009 soutěžil letošní vítěz Ceny Jiřího Ortena Ondřej Macl soutěžící se jménem Ondřej Macl | foto: MF DNES

Miluje svou babičku víc než mladé dívky. A tak získal Ortenovu cenu

  • 3
Nositelem Ceny Jiřího Ortena se letos stal Ondřej Macl. Porota ocenila jeho žánrovou koláž s názvem Miluji svou babičku víc než mladé dívky. Vítěz si odnáší padesát tisíc korun a také možnost zúčastnit se měsíční tvůrčí rezidence v Berlíně letos v září.

Vítězná kniha byla porotou oceněna za „archetyp babičky, zachycený v invenční žánrové koláži, posílený o intelektuální hru“. V porotě letos zasedl  literární publicista Josef Chuchma, literární teoretik Michal Jareš, redaktor a spisovatel Vratislav Maňák a překladatel a básník Radek Malý. Pozici předsedkyně poroty zastávala básnířka a redaktorka Olga Stehlíková.

„Textem jsem navázal na diplomovou práci o lásce, s úmyslem učinit její závěry čtenářsky přístupnějšími. O babičce to být nemuselo; její čiperné lišáctví se ale šťastně setkalo s vypravěčovou bezmocí a jeho starou duší,“ vysvětlil Macl. 

Společně s Ondřejem Maclem byly letos nominovány ještě dvě autorky - Lucie Faulerová za svůj románový debut Lapači prachu a Emma Kausc se svou básnickou sbírkou. Faulerová byla zároveň letos nominovaná na Magnesii Literu v prozaické kategorii. Nakonec však zvítězil Josef Pánek a jeho Láska v době globálních klimatických změn.

Cena Jiřího Ortena se uděluje od roku 1987 a získat ji mohou autoři mladší třiceti let. V minulosti ji získal Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec nebo Jaroslav Rudiš.