Michal Sýkora autor řady detektivek s majorkou Marií Výrovou, které byly zfilmovány. Navíc literární teoretik, který působí na Katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Sázím na reálné postavy, drsný policajt u nás působí směšně, říká spisovatel

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Michal Sýkora je autorem řady detektivek s majorkou Marií Výrovou. Některé z nich byly dokonce zfilmovány. Navíc je literárním teoretikem, který působí na Katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Které autory krimi obdivuje? A co je podle něj největší klišé v tomto žánru?

Češi detektivkám holdují. Za totality byl hlad po klasice Agathy Christie, v současnosti bodují hlavně skandinávští autoři jako například Jo Nesbø. Čím to? „Detektivka je pro mnoho čtenářů pořád pohádka pro dospělé, kde dobro zvítězí anebo alespoň zlo je potrestáno. A navíc rádi soutěžíme, kdo odhalí pachatele dřív,“ tvrdí Michal Sýkora. 

Proč jsou detektivky tak populární?
Proč se detektivky čtou, se hodně zkoumalo ve druhé půlce 20. století. Vznikla řada teorií. Jedna tvrdila, že si čtením detektivek kompenzujeme vlastní touhu někoho zavraždit. Přečtením detektivky se té potřeby prý zbavíme. To je psychoanalytická verze. Západní marxistická kritika zase popularitu žánru vysvětlovala tím, že jde o státem podporované ohlupování mas, které se baví podřadnými knihami místo toho, aby se uvědoměle věnovaly třídnímu boji. Ale to jsou spíš jen takové extrémní příklady... 

Čtenář by nikdy neměl být chytřejší než detektiv, protože to je pak na příběhu něco špatně. Prostě by nás nemělo frustrovat, že Hercula Poirota nikdy nepřechytračíme.

Michal Sýkoraspisovatel

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma