Malý princ - Velká obrazová kniha

Malý princ - Velká obrazová kniha | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Malý princ vykročil do 3D prostoru, aniž by opustil knihu

  • 1
Na konstatování, že slavný Malý princ Antoinea de Saint-Exupéryho vyšel v nakladatelství Albatros už podvanácté, by nebylo nic divného, vždyť se jedná o jednu z nejoblíbenějších knížek pro děti i dospělé. Hodno pozoru je, že aktuální vydání na sebe vzalo podobu takzvané velké obrazové knihy.

Malý princ - Velká obrazová kniha (obal)Malý princ byl přeložen do více než 180 jazyků a dialektů, prodalo se ho více než 80 milionů výtisků, čímž se stal jednou z padesáti nejprodávanějších knih světa všech dob. Dočkal se nejrůznějších zpracování, například komiksového (více zde) a hned několika filmových. Chystá se i animovaný seriál ve 3D (více zde).

Nejtypičtější a nejznámější podobou je ovšem klasická Exupéryho novela s autorovými ilustracemi. Ty jsou také tím nejpodstatnějším - samozřejmě kromě stále kouzelného textu v nestárnoucím překladu Zdeňky Stavinohové - u aktuálního vydání, jehož doporučená cena je 599 Kč.

Malý princ - Velká obrazová kniha

To lze módně a s trochou nadsázky nazvat "3D knihou", tedy dnes už nepříliš běžným formátem, který zná důvěrně ze svého dětství především většina dnešních třicátníků a čtyřicátníků: knihou, z níž po rozevření jednotlivých dvoustran vystupují ilustrace do prostoru a v níž jsou často doplněny ovládacími prvky, které způsobují jednoduché pohyby obrázků.

Malý princ - Velká obrazová kniha

Tento princip je navíc doplněn neobvyklými "psaníčky", která otevírají skrytou "stránku ve stránce" a která najdeme např. u známých úvodních pasáží s hroznýšem, který pozřel slona, a s kreslením beránků.

Malý princ - Velká obrazová kniha

Zcela mimořádně krásná kniha je dílem umělecké společnosti Associés réunis pod uměleckým vedením Gérarda Lo Monaca a s designem Emmy Giuliani. Tvůrci zachovali exupéryovského ducha, jeho magický svět, jehož působivost výtvarná stránka ještě znásobila.