Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se citlivost Součkové srazila se silami zániku

- Nakladatelství Prostor pozvolna zpřístupňuje a pro veřejnost tím prakticky objevuje dílo Milady Součkové (1899-1983). Ve dnech, kdy uplynulo šedesát let od vpádu nacistických vojsk do zdecimované a okleštěné republiky, uvedl Prostor III. svazek autorčiných spisů. Obsahuje tři texty vzniklé právě ve zlomových letech 1938 a 1939: báseň v próze KALADÝ, aneb: útočiště řeči, Svědectví (Deník z roku 1939) a básnickou skladbu Mluvící pásmo.

Autorčina umělecká senzitivnost, projevená v debutu, v prozaicko-básnickém proudu vědomí První písmena (1934) a v románové skladbě Amor a Psyché (1937), se na konci 30. let srazila s trýznivou realitou zániku republiky. Báseň v próze KALADÝ, aneb: útočiště řeči (vyšla jako soukromý tisk na podzim 1938), je tvořena čtyřiadvaceti naléhavými, ano i patetickými prosbami vznesenými vůči mateřštině. Součková tu s obavami předjímá příští zápas o samu existenci národa i jazyka: "...zapřísahám vás, slova mé mateřské řeči: v hodině nebezpečí ukryjte se do jména nepatrné vesnice!... Tam vás vaši nepřátelé nebudou hledat." Kaladý je starší jméno pro vesnici Koloděje nad Lužnicí, kam autorka často jezdívala.
Svědectví psala mezi 8. dubnem a 20. zářím 1939. Měla "úmysl zaznamenávat v tomto deníku současné události tak, jak se jeví v životě obyčejného člověka a spisovatele povoláním, jenž chce být dle své nejlepší vůle jejich tlumočníkem." Svědectí je vědomým dílem, jež chtělo a mělo být vydáno; ostatně Součková rukopis, za války dramaticky ukrývaný, v roce 1946 zaslala do literární soutěže nakladatelství Práce, kde ovšem z připravované knihy sešlo. V tu dobu autorka již pobývala ve Spojených státech (působila v diplomatických službách a po únoru 1948 se nevrátila); za oceánem pak skončil také rukopis, aniž se ona dožila jeho publikování.
Milada Součková byla v českém písemnictví mezi prvními, kdo formu deníku přijali nikoli jako vedlejší tvůrčí produkt, nýbrž jako záměrné a svéprávné dílo. Síly, které tehdejší konflikt vybudil, byly natolik nedozírné, že jedinec se stal snadno zašlápnutelným stéblem a mnohému nebyl schopen porozumět. "Prostému člověku se zdá, že ho vše opustilo," zapsala si Součková 27. srpna '39, zmatena německo-sovětským paktem. Dokumentovala své pocity i názory, zaznamenávala hovory jiných lidí, jejich vesměs plané naděje vyvolané šeptandou. Deníkové Svědectví je obranou individua, jeho nároku na vlastní, sice třeba naivní, bezradné, ale autentické, dodatečně nikým a ničím neupravované, "nevylepšované" mínění. Text i přes stylové a časové přeryvy působí vyváženě, je prost jakékoliv potřeby - u dnešních deníků tak smutně časté! - exhibovat, instalovat pisatele jako nepochybný středobod dění. Deníkové Svědectví jak faktem svého vzniku, tak tónem podání odpovídá pozici, již Součková v českém písemnictví 20. století zaujímá: nachází se v meziprostoru mezi "běžným", tradičním výrazem a experimentující alternativou. Autorku vedla její specifická osobní senzibilita, oscilující mezi jemnocitným i ustrnulým dědictvím měšťanské kultury a zcela moderní vybaveností k vícedimenzionální, "absolutní" registraci přítomného okamžiku. Jak z odstupu vidíme lépe, Součková hrála svůj part takřka v prvním šiku evropských literárních hledačů; avšak v opačném, tradicionalistickém směru byla tažena koulí středoevropské, asi přesněji české střední cesty, jež nechce nic vyhrocovat, zdráhá se jít do krajnosti.
Skladba Mluvící pásmo, napsaná v druhé půli roku 1939 a soukromě vydaná ještě před jeho koncem, je svrchovaným básnickým projevem této jedinečné tvůrčí symbiózy. Před literárními historiky stojí nyní úkol vřadit Mluvící pásmo do české poezie XX. století. Odstartoval-li Apollinaire v roce 1912 svým Pásmem nové básnictví v jeho výrazu i obsahu, a našel-li u nás záhy inspirované následovníky v Nezvalovi (Edison, Signál času) či Bieblovi (Nový Ikaros), Součková této polyfonní formy, jež básníkovi umožňuje uchopit moderní svět, využívá k obhajování, stvrzování základů evropské kultury, na něž moderní doba zapomněla, zradila je, a musí přijít "nový únos", jenž rozmnoží, nikoli popře "velké dědictví". Druhá světová válka však naopak roztříštila toužebnou jednotu Evropy, a snad proto Součková raději prožila druhou polovinu života ve Spojených státech.
Suda & Štencl, editorská dvojice Díla Milady Součkové, dluží jedno vysvětlení: proč titulní strana svazku nese pod názvy děl dataci "(1938-1940)", když v ediční poznámce se o čtyřicátém roce ani slovem nezmiňují.

Milada Součková: KALADÝ, aneb: útočiště řeči. Svědectví (Deník z roku 1939). Mluvící pásmo. III. svazek Díla Milady Součkové. Prostor, Praha 1998 (vyšlo 1999). Edičně připravili Kristián Suda a Richard Štencl, 224 stran, náklad neuveden, cena 229 korun.

Autor:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

30. dubna 2024

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

30. dubna 2024  12:02

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...