Spisovatel Robert Fulghum | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Češi se změnili, tvrdí Robert Fulghum. Už se nebojí projevit názor

  • 2
Americký spisovatel Robert Fulghum je zpět v Česku. Svůj rekord z roku 2017, kdy objel 57 českých měst, sice letos neprolomí, přesto do konce října navštíví Olomouc, Zlín, Plzeň, Pardubice a dalších 22 míst.

„Jezdím sem už třicet let, takže mám kamarády nejen ve svém domovském nakladatelství Argo, ale také po celé zemi. Rád s nadsázkou říkám, že v minulém životě jsem byl Čech a v budoucím jím budu také, teď mám jen takové mezidobí,“ vtipkuje.  Komentuje však i proměnu, kterou spatřuje u tuzemské společnosti.

„Pozoruji, že se Češi za ty tři dekády výrazně změnili. Když jsem sem přijel na začátku roku 1990, všichni byli velmi uzavření, pořád trochu v šoku z toho, co se událo, a k mé škodě vůbec nemluvili anglicky,“ vzpomíná.

 „Teď, když k vám přijedu, všichni mluví anglicky včetně těch nejmenších a nikdo se mi nebojí říct svůj názor. Je to rozdíl,“ podotýká.

Společně s příjezdem Fulghuma míří na pulty knihkupectví pokračování románu Opravář osudů. Nese název U devíti draků a jedné ovce a čtenáři první části už tuší, že odkazuje ke jménu hostince U Devíti draků a jedné ovce, který si ústřední hrdina George Novak oblíbil. O zápletku se v knize tentokrát postará Georgova přítelkyně Luci Milena, která s ním začíná trávit čím dál méně času.

Scénická čtení, se kterými bude Robert Fulghum objíždět Česko, sestavila z posledních dvou knih dramaturgyně a autorka Tereza Verecká. „Láska k filozofii zde není ústředním tématem, jak byli čtenáři u Fulghuma možná dříve zvyklí. Pořád si však zakládá na svém specifickém humoru,“ popisuje.

Čtení se tentokrát nechopí herec Lukáš Hejlík v rámci svého projektu Listování, ale dva herecké páry, které se budou střídat. „Vznikla vlastně dvě odlišná představení. Případní zájemci tak mají šanci vidět Opraváře osudu a U devíti draků a jedné ovce dvakrát,“ dodává Richard Klíčník z Arga.

Z herců se v rámci turné představí Diana Toniková, Ladislav Odrazil, Martina Šindelářová a Petr Jeřábek. Začalo se ve Slaném, v pátek následují Litoměřice.