Harry Potter a relikvie smrti - obal knihy | foto: Albatros

Český Harry Potter zanevřel na hypermarkety

  • 16
K nečekanému kroku se odhodlalo nakladatelství Albatros. Pokud počítáte, že si českou verzi posledního příběhu Harryho Pottera s podtitulem Relikvie smrti koupíte od 31. ledna v některém z hypermarketů, neuspějete.

Albatros se totiž rozhodl, že sedmou knihu série britské spisovatelky Joanne K. Rowlingové do hypermarketů a dalších prodejních kanálů mimo specializovaná knihkupectví uvolní nejdříve 1. března 2008.

"Hlavním důvodem termínové preference je fakt, že dlouhodobě pečují o veškerou produkci nakladatelství Albatros," uvedl Radovan Suk, marketingový a PR manager Albatrosu.

Nakladatelství, které ročně vydá na dvě stě nových titulů, tak svým způsobem odměnilo specializovaná knihkupectví a knižní internetové a zásilkové služby, které jsou hlavním distribučním kanálem jeho knih.

"Většina hypermarketů naopak není standardním přímým prodejcem Albatrosu a nemá s ním uzavřeny dlouhodobé distribuční smlouvy na kompletní produkci," podotýká Suk.

Albatros od svého vzniku v roce 1949 (do roku 1969 pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy) vydal již více než deset tisíc titulů v celkovém nákladu přesahujícím 350 milionů výtisků.

V roce 1964 byl jedním ze sedmi světových zakladatelů Veletrhu dětské knihy v italské Bologni. Od roku 1998 je dceřinou společností holdingu Bonton, a.s.

V současné době vydává nejen knihy, ale také audionahrávky na CD a interaktivní encyklopedie formátu CD-ROM. V Česku je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera J. K. Rowlingové.