Američané nominovali na své literární ceny

V literárním umění věk nerozhoduje. Čtyřiadvacetiletá literátka Zadie Smithová stejně jako dvaadevadesátiletý kritik Jacques Barzun se octli mezi pětadvaceti nominovanými na National Book Critics Circle Awards, které každoročně udělují američtí nakladatelé a recenzenti nejvýznamnějším knihám v oboru beletrie, poezie, literatury faktu, biografie a kritiky. Vítězové budou známi 12. března 2001.
Absolventka Cambridgeské univerzity Zadie Smithová vydala svůj debut Bílé zuby a rázem se z ní stala jedna z nejúspěšnějších anglických a amerických autorek. Komicky laděná próza, která zachycuje osudy tří anglických rodin a prolíná několika kulturami, bodovala už minulý týden v Londýně. Smithová si odtamtud odnesla prestižní Whitebreadovu cenu za nejlepší britský román. To Jacques Barzun vsadil na tradičnější perspektivu. Půl století přednášel na Kolumbijské univerzitě a své úvahy shrnul do osmisetstránkové studie o západní civilizaci s názvem Od rozbřesku k úpadku, která se setkala se značným úspěchem u americké veřejnosti.

Kompletní seznam nominací naleznete ZDE.

Výsledky předchozích ročníků naleznete ZDE.

Již počtvrté přiřkli američtí porotci, sdružení v neziskové organizaci National Book Critics Circle o sedmi set padesáti členech, nominaci kritičce Cynthii Ozickové, tentokrát za její sbírku esejů Sváry a rozpaky. Součástí březnového vyhlašovacího ceremoniálu bude také udělení ceny za celoživotní přínos. Ta by měla připadnout dlouholetému editorovi v Evergreen Pressu a zakladateli společnosti Grove Press, osmasedmdesátiletému Barneovi Rossetovi, který uváděl do čtenářského povědomí Williama Burroughse, Henry Millera, Samuela Becketta nebo D. H. Lawrence v době, kdy vydávání jejich knih bylo přinejmenším riskantní.