Trail Of Dead

Trail Of Dead | foto: Universal

Zkrocení podivíni a půvabné písničky

  • 4
Američtí Trail Of Dead si nesou pověst výstředníků, či v lepším případě rozverných hračičků. Rádi mlží o sobě i o tom, jak vnímají svou hudbu. Ta byla ovždy zajímavá a rockoví labužníci lovící mimo hlavní proudy s napětím čekají na jejich výtvory.

Aktuální (čtvrté) album Worlds Apart přináší v tomto ohledu jistou změnu. Trojice zvídavých mladíků (Conrad Keely - zpěv, kytara, Jason Reece - bicí, zpěv a Kevin Allen - kytara) do značné míry obrousila hrany své muziky.

Byť to asi není dobrá zpráva pro výše zmíněné fanoušky-libůstkáře, stala se mnohem přístupnější širší posluchačské veřejnosti. Již jen náznaky odkazují do minulosti plné experimentálních hardcorových výbojů, punkové ztřeštěnosti, něčekaných přechodů z kytarového třeštění k romantickým smyčcovým linkám či zdánlivě nesmyslným  minimalistickým plochám.

Trojice z texaského Austinu, jejíž celý název mimochodem zní ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead, bývala pověstná typicky "rock'n'rollovým chováním. Frakcovité móresy, odpalování pyrotechniky v nabitých malých klubech, rozbíjení nástrojů a všeho okolo.

Na Worlds Apart ustoupil prvek avantgardního chaosu a výbušné nespoutanosti do ústraní, prim hrají odlehčené a rozkošně chytlavé písničky zaranžované do provzdušněné, akusticko rockové podoby s lehce "retro" příchutí. Zkrátka kytarovka, která stále potěší aranžérskou rafinovaností, zároveň ale nepsotrádá potenciál usadit se v širším povědomí.  

"Dalo nám práci udržet se a nahrát takovou desku," říká Jason Reece. "Už nejsme tou kapelou, kterou jsme bývali třeba ještě před dvěma lety. Jenže v našem případě není nikdy nic lehké."

TRAIL OF DEAD - Worlds Apart
Vydala firma Universal Music, délka CD 52:49


Témata: Austin, hudba, práce