Tři pátky pro Presleyho

Počínaje 14. prosincem patří tři závěrečné pátky roku 2001 na ČT 2 od 20 do 21 hodin jedinému jménu: Elvis Presley. První dvě epizody amerického dokumentárního cyklu provází komentář George Kleina, Elvisova spolužáka ze střední školy („Dodnes ho vidím, jak při hudebce vstal a začal zpívat“). Závěrečnou část komentuje zpěvák Bono.

Andrew Solt, autor i producent těchto střihových dokumentů, měl údajně k dispozici kompletní archiv Elvise Presleyho včetně jeho soukromých a předtím nepublikovaných materiálů. Osu tvoří rock´n´rolly a balady v Elvisově interpretaci, ukázky z filmů, tiskovek i televizních show.

Trilogie připomíná, že Elvis Aaron Presley (1935-1977) byl z dvojčat, ale jeho bratr umřel při porodu. Ve společenském žebříčku zaujímali Elvisovi rodiče jedno z posledních míst. Tvrzení Presleyho životopisců, že Elvis se už v útlém dětství bezprostředně seznámil s gospely a s formou černošského blues, je poměrně nejisté. Tyto hudební styly si  zamiloval  až jako teenager, ale dříve znal od své matky bluegrassové písničky z Apalačské vrchoviny a popěvky hillibilly z jihovýchodních a středozápadních států, které jsou předchůdci žánru country & western. Ke svým dvanáctým narozeninám si přál kolo. Ovšem ani na ten nejlevnější typ za 55 dolarů neměli rodiče dost peněz. Proto se dohodli na náhradním dárku, na kytaře za 12 dolarů a 75 centů. Elvis se prý v obchodě vztekal, ale pak se s kytarou smířil. Po deseti letech dokázal držet krok se svým dvorním sólovým kytaristou Scottym Moorem. Presley s podmanivým hlasem je totiž zaprvé i zadruhé muzikant.

S Presleym se populární hudba vyšvihla na úroveň, na jakou předtím nikdo nepomyslel. Televizní dokument potvrzuje, že Elvisův přínos znamená víc než dodnes elektrizující rock'n'rollové hity. Elvis byl „otvíračem dveří“. Nejprve musel přijít on, aby se mohli objevit Beatles. Vzhlíželi k němu Rolling Stones i Bob Dylan, poklonu mu vysekl i Kronos Quartet. Přitom Elvis hrál naivně ve slabých filmech a v soukromí se někdy choval jako rozmazlené dítě. 

Elvisův slavný růžový cadillac.

Autobus, který sám řídil.

Elvisův hrob v Memphisu.

Lisa Marie, jedno ze dvou Elvisových letadel.