Rockoví legionáři zahrají v Praze

  • 2
Legendární rocková kapela Deep Purple, která zakládala slávu metalu, odehraje 17. listopadu koncert v pražské T-Mobile Areně. Domácí publikum ji od roku 1989 vidělo v různých personálních sestavách včetně té nejslavnější s kytaristou Ritchiem Blackmorem a hráčem na klávesy Johnem Lordem, která se u nás objevila v říjnu 1993.

Deep Purple přijeli i se symfonickým orchestrem, ovšem toto vystoupení nepatřilo k jejich hvězdným okamžikům.

Pondělní, v pořadí sedmý koncert může být mnohem živější. Kapela, která letos slaví 35 let existence, nemusí nikomu nic dokazovat a hraje ve velké pohodě.

Zatím poslední album Deep Purple Bananas se opírá o spontánní muzikantství a tradiční rukopis rockových mistrů.

I když jejich charakteristické nástroje - klávesy hammondky a sólovou kytaru - obsluhují relativní nováčci Steve Morse a Don Airey.

Služebně nejstarším členem sestavy je bubeník Ian Paice, jediný z původní pětice, která skupinu založila. Nejslavnější období kapely připomínají ještě zpěvák Ian Gillan a basista Roger Glover. Kapela se během pětatřiceti let přehoupla od počáteční psychedelie k tvrdšímu stylu, kterým dobyla svět. Prodělala mnoho krizí, rozpadů a personálních změn, aby se vždy s úspěchem vrátila.

Poslední roky byly nejvíce ve znamení osobních sporů Gillana a Blackmora. Ten si založil skupinu Blackmore's Night a podobně jako jeho bývalí purplovští kolegové se do Česka často vrací. „Přiznávám, že nemám Ritchieho rád. Tahle kapela vznikla jako demokratické seskupení. Nikdo v ní neměl navrch, nikdo nebyl šéfem. To se bohužel brzy začalo měnit a stalo se tak čistě Ritchieho zásluhou,“ řekl nedávno Gillan. Odchod Blackmora paradoxně zpečetila jeho nechuť hrát největší hit kapely Smoke On The Water. V T-Mobile Areně jej „Párplové“ určitě nevynechají.

Deep Purple v Praze 10. 10. 2000.

Deep Purple v Praze 10. 10. 2000.

Deep Purple v Praze 10. 10. 2000.

Deep Purple v Praze 10. 10. 2000.

Deep Purple v Praze 10. 10. 2000.

Deep Purple v Praze 10. 10. 2000.